Oostendse rapper beschuldigt lokale politie van agressie

Kleine Sanders en Skumic staan al acht jaar op de planken. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zaterdagnacht werd het Breakwater festival in de Vuurtorenwijk in Oostende door de politie stilgelegd. Dat gebeurde tijdens het optreden van Skumic, die op sociale media zijn ongenoegen uitdrukt.

Het Breakwater Festival, een organisatie van de Reddersclub Oostende, was aan zijn derde editie toe op zaterdag 20 juli. Hoofdact was Oostends rapper en muzikant ‘Skumic’ of Gauthier Deleersnijder. De Oostendenaar is al langer bekend in Oostende, maar zijn carrière kreeg in 2018 een boost toen hij samen met Oostendenaar Dylan Sanders als het duo Kleine Sanders & Skumic deelnam aan Belgium ‘s Got Talent. Ze schopten het tot in de halve finale. In december 2018 stonden ze voor een laatste keer samen op de planken in Bredene. Gauthier wou andere thema’s aansnijden onder Skumic.

Op zaterdag 20 juli stond Gauthier toch met Kleine Sanders op het podium. “Het optreden werd op vrij agressieve wijze stilgelegd door de politie“, vertelt Gauthier. Zonder voorafgaande verwittiging werd het podium bestormd door een achttal agenten. Mijn producer werd brutaal bij de keel gegrepen en daarna werden we van het podium gesleurd. Toen Kleine Sanders de naam en badgenummer vroeg van een van de agenten werd hij de grond ingeslagen. De politie verwijderde ons van het feest.”

Open beenbreuk

“Volgens de organisatie was het publiek te wild waardoor de hekken voor het podium niet stevig genoeg waren om 1.000 feestvierders tegen te houden. Een man van de security tilde het hek op en duwde het zo stevig achteruit dat een meisje een open beenbreuk opliep. Wij kregen van de organisatie onterecht de schuld omdat wij zogezegd het publiek te wild maakten”, aldus Gauthier.

Maandag kreeg Kleine Sanders nog het bezoek van enkele agenten die hem oplegden om zijn beelden te verwijderen van een van de agenten. Wettelijk gezien hebben we het recht om agenten te filmen. Het was een afschuwelijke bange machtsvertoning, we hebben zoiets in onze carrière nog nooit meegemaakt. We voelden ons machteloos”, zucht Gauthier. Skumic lanceerde maandag nog een oproep op sociale media waarin hij vraagt aan iedereen die betrokken was om donderdagavond gezamenlijk klacht te gaan indienen voor het politiegeweld tijdens het festival.

Op vraag van de organisatie

De burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open Vld) reageert op de commotie. Het Breakwater-festival werd door de politie stilgelegd op vraag van de organisatie. Maandag was er een constructief overleg met de organisatoren en de politie van Oostende”, licht de burgemeester toe.

“Alles werd tijdens dat overleg op een rijtje gezet zodat we er in de toekomst kunnen voor zorgen dat het evenement zonder incidenten kan verlopen. Veiligheid is daarbij een absolute prioriteit. De mensen die zaterdagavond instonden voor de

veiligheid op het festival hadden de dienst 101 gebeld omdat de veiligheid in gedrang kwam. In samenspraak met de organisatoren werd de site volledig ontruimd en het muziekoptreden uiteraard stilgelegd. De veiligheid is een gedeelde bezorgdheid van het stadsbestuur, de organisatoren en de politie. Na de zomer zullen we opnieuw bijeenkomen om verdere afspraken te maken. Onze Oostendse jeugd moet in optimale omstandigheden kunnen feesten. We doen geen toegevingen wanneer het op veiligheid aankomt.”

De organisatie bevestigd dat er een constructief overleg plaats vond. “Naarmate het festival vorderde begon het publiek steeds meer op te gaan in de muziek, wat in sommige gevallen kon leiden tot hevige reacties. De aanwezig security op het terrein besliste hierop om versterking op te roepen van de lokale politie. Bij aankomst van de politie werd er nagegaan wat de huidige situatie was op het festival en of de veiligheid nog voldoende gegarandeerd kon worden. Na overleg met de politie en de organisatie werd er omstreeks 2:30 uur beslist om het verdere verloop van het festival stop te zetten.”

“Dankzij de hulp van de aanwezige security, politie Oostende en alle medewerkers van Reddersclub Oostende kon de evacuatie plaatsvinden. Maandagochtend vond er een constructief gesprek plaats tussen de organisatie, burgemeester Bart Tommelein en politie Oostende om de gebeurtenissen te evalueren en om de veiligheid bij verdere evenementen voor de Oostendse jeugd steeds te garanderen”, aldus de organisatie.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier