Oostendse organiseert week voor terreurslachtoffers in Koninklijke Villa

Myriam en haar man Patrick (midden) zijn de initiatiefnemers van het project. © GLO
Gillian Lowyck

Afgelopen maand kwamen elf slachtoffers van de terreuraanslagen in Zaventem en Maalbeek op 22 maart 2016 samen in de Koninklijke Villa in Oostende. Het was de eerste keer dat een dergelijk initiatief georganiseerd werd. Initiatiefneemster is de Oostendse Myriam Gueuning, die zelf gewond raakte bij de aanslagen.

In de Koninklijke Villa worden voornamelijk kankerpatiënten verzorgd. “Dit is iets unieks voor ons, maar gaat wel over één belangrijk aspect: zorg”, zegt coördinator van de Koninklijke Villa Tom Decraecke. “We horen vaak over de impact van terroristische aanslagen op economisch of toeristisch vlak. Allemaal goed en wel, maar hoe gaat het met de slachtoffers?”

Het antwoord: vaak niet zo goed. Om de slachtoffers te ondersteunen, werd er een week georganiseerd in de Koninklijke Villa. Elf mensen kwamen samen om te praten en steun te geven aal elkaar. Initiatiefneemster is Myriam Gueuning, die zelf met haar man Patrick Vermandel, betrokken raakte bij de aanslagen op Zaventem.

“Mijn man moest naar de Bermuda’s en zoals altijd, ging ik mee naar de luchthaven”, vertelt ze. “Ik stond in de krantenwinkel toen ik lawaai hoorde. Gelukkig heb ik de goede reflex: ik ben gaan liggen in plaats van gaan lopen. Drie dames die naast me stonden in de Relais kunnen het niet meer vertellen. Waarom heb ik het dan wel overleefd? God knows. In een fractie van een seconde ben ik dertig jaar verouderd, want ik kreeg 1.000 kilo, 190 decibel en 3.000 graden tegen mijn lichaam.”

Maandelijkse opvolging

Myriam liep ernstige lichamelijke verwondingen op. Ze was zwaar verbrand, had een hersenschudding… “Maar plots, een hele tijd later, kon ik niet meer praten. Ik, die zo’n babbelaar ben! Ik had problemen om me te concentreren… Daarom begon ik met research doen naar Post-traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Ik sprak met veteranen uit Amerika, Israël… Ik merkte dat slachtoffers vaak niet als belangrijk worden beschouwd voor de maatschappij.”

Myriam wilde iets doen voor de slachtoffers en sloeg de handen in elkaar met Institut Horizons, een ploeg uit Parijs die al ervaring had met terreurslachtoffers. De Koninklijke Villa stond meteen open voor het idee. Financiële ondersteuning komt er van CAAMI: la Caisse Auxiliaire d’Assurance Maladie-invalidité, de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. “We geven de mensen weer zin in het leven, om te gaan werken, iets te betekenen”, zegt ze. “En het project is niet ten einde, want elke maand zullen we hen opvolgen.”

Volgend jaar wordt een nieuwe groep opgevangen, deze keer de mensen van de federale politie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier