Oostendse oktoberfoor is in aantocht

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oktober is traditioneel kermismaand in Oostende. Het stadsbestuur gaf ondertussen groen licht voor de kermis van 9 oktober tot 8 november maar door corona worden enkele maatregelen opgelegd. Zo gaat de openingsstoet met reus James niet door.

Het is bijna weer zover. Heel veel Oostendenaars, vooral kinderen en jongeren, wachtten de beslissing van het stadsbestuur af alvorens euforie de bovenhand te laten halen. En het stadsbestuur gaf onlangs groen licht. De Oktoberfoor mag wel degelijk plaatsvinden in coronatijden.

Van vrijdag 9 oktober tot zondag 8 november zetten de kermisuitbaters hun kermisattracties op op de Groentemarkt, het Wapenplein, het Mijnplein en het Petrus- en Paulusplein. Aan een kermisbezoek zijn echter wel wat regels verbonden in deze uitzonderlijke tijden.

Veiligheidsmaatregelen

“Om het kermisbezoek coronaproof te laten gebeuren, hebben we enkele richtlijnen moeten opstellen”, vertelt bevoegd schepen Charlotte Verkeyn (N-VA). “Zo wordt een mondmasker verplicht op alle kermisattracties.”

“De kermisuitbaters moeten bij alle attracties voldoende ontsmettingsgel voorzien. Daarnaast zullen ze zelf beschermend materiaal dragen. Het hekwerk, de zitplaatsen op de attracties, de beugels en de toonbanken moeten door de uitbaters regelmatig gedesinfecteerd worden.”

Er komt ook een circulatieplan. “Er zullen beperkte in- en uitgangen zijn op de verschillende markten. Daarnaast wordt een richting aangegeven die men moet volgen wanneer men zich binnen de afgebakende zone van de kermis begeeft”, vervolgt de schepen.

400 mensen per plein

“Voor elk plein is er ook een maximum voorzien van 400 bezoekers. Toch zijn de kermisuitbaters zelf verantwoordelijk voor de drukte ter hoogte van hun attractie. Zij moeten de drukte beheersbaar houden. Sommige attracties zullen dan ook een beperkte capaciteit hebben.”

“Foorkramers die symptomen vertonen die mogelijk op een coronabesmetting wijzen, vragen we om niet te werken. En dat geldt ook voor kermisbezoekers. Mensen die symptomen vertonen, kunnen niet naar de kermis komen.” Via luidsprekers zullen de belangrijkste maatregelen met regelmaat aangekondigd worden.

Geen Halloweendag

Reus James mag een jaartje overslaan. “Normaal is er elk jaar een openingsstoet waarbij de kinderen een kaart krijgen waarmee ze aan een verminderingstarief op de openingsdag de attracties kunnen bezoeken. Dat zorgt telkens voor een grote toestroom en net dat willen we vermijden”, legt de schepen uit.

“Naast de openingsstoet zullen we ook de Halloweendag een jaartje moeten overslaan. We zoeken samen met de foorkramers wel nog naar een alternatief voor de traditionele korting op de openingsdag.”

Ook de openingsuren worden aangepast. Op maandag, dinsdag en donderdag is de kermis telkens open van 16 tot 19.30 uur. Op woensdag is dat vanaf 14 uur. Op vrijdag gaat de kermis open van 16 tot 22 uur en op zaterdag en zondag opent de kermis vanaf 14 uur en dat tot 23 uur op zaterdag en tot 19.30 uur op zondag.

“Ermee leren leven”

De foorkramers reageren voorzichtig tevreden. “Op zich zijn we heel blij dat we in Oostende kunnen staan”, vertelt Oostendenaar Walter Semay (48) van lunapark Gambling Room. “Het zijn zeker geen gemakkelijke tijden geweest voor de foorkramers. Dat er maatregelen aan te pas komen, lijkt mij logisch gezien de huidige situatie. En mensen houden zich ook aan de regels. Alles wordt een gewoonte, ook in dit geval.”

Ook Alain Dagraed (53) en Peggy Claeys (51) uit Knokke-Heist van het eendjesspel op de Groentemarkt zijn tevreden. “We zullen er moeten leren mee leven”, klinkt het bij het koppel. “Als we willen dat de kermissen blijven doorgaan, dan zullen we ons moeten aanpassen.”

“Je merkt ook dat de kinderen nood hebben aan de kermissen. Ook zij werden al serieus op de proef gesteld. De maatregelen moeten uiteraard leefbaar blijven en dat is voorlopig nog zo in Oostende, met dank aan het stadsbestuur.”

Walter en Natacha Semay, van lunapark Gambling Room, vergezeld van Walters dochter Lisa.
Walter en Natacha Semay, van lunapark Gambling Room, vergezeld van Walters dochter Lisa.© JRO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier