Oostendse mama van zeven krijgt het hard te verduren als ze inkopen doet voor haar gezin

Sofie en Hendrik hebben zeven kinderen en moeten dus geregeld veel boodschappen doen.©Jeffrey Roos JR
Sofie en Hendrik hebben zeven kinderen en moeten dus geregeld veel boodschappen doen.©Jeffrey Roos JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Boodschappen doen voor je groot gezin zorgt her en der voor boze blikken of bevoordeelde reacties. Het overkwam de Oostendse Sofie Defever toen ze inkopen ging doen voor haar kroostrijk gezin op oudejaarsdag. “Er zal daar wel wat meer volk aanwezig zijn dan mag”, klonk het in de wachtrij aan de kassa.

Sofie Defever (44) en Hendrik Wallijn (48) hebben zelf vijf kinderen van 9, 12, 14, 16 en 17 jaar. Daarnaast hebben ze ook nog twee pleegkinderen van 9 en 11 jaar. Een kroostrijk gezin dus en niet evident om voor een week boodschappen te doen.

Bang om toiletpapier te kopen

“Tijdens de eerste lockdown, toen de bevolking massaal aan het hamsteren was geslagen, kreeg ik voortdurend boze blikken en commentaar”, vertelt Sofie. “In het begin ga je daarop reageren, maar na een tijdje geef je het op. Wij hebben nu eenmaal een kroostrijk gezin en daarom moeten we ook wekelijks een karrenvracht aan boodschappen doen. Het werd zelfs zo erg dat ik uiteindelijk bang werd om meer dan een pak toiletpapier in mijn winkelkar te droppen.”

Nieuwjaar viert het voltallige gezin vanavond samen. “Dat wil zeggen dat we boodschappen moeten doen voor negen mensen”, gaat Sofie verder. “Dus trok ik donderdagmiddag richting de supermarkt om onze inkopen te doen. Terwijl ik aan in de rij aan de kassa aan het aanschuiven was, hoorde ik een dame, die net als ik stond aan te schuiven, zeggen dat er waarschijnlijk wel meer volk aanwezig zal zijn dan wettelijk wordt toegestaan tijdens de viering van oud naar nieuw. Ik voelde me meteen weer bekeken. Mensen hebben tegenwoordig maar al te vaak vooroordelen terwijl wij gewoon moeten eten en daarvoor ook onze boodschappen moeten doen.”

De tijd dat Sofie haar iets aantrok van de commentaren is al lang voorbij. “Ik kan toch niet met een blad rond mijn hals lopen waarop staat dat wij met negen mensen zijn thuis”, vraagt Sofie zich lachend af.

“Als mensen mij gewoon de vraag zouden stellen en iets minder snel hun conclusies zouden trekken, dan zou ik dat veel meer appreciëren. Ik zou hen dan ook vriendelijk antwoorden dat wij zeven kinderen hebben. Ach, laat ons hopen dat deze vreemde tijden snel voorbij zijn en dat iedereen terug het normale leven kan oppikken.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier