Oostendse kustvissers moeten wijken voor Franlis

Redactie KW

Al vijf generaties lang hebben de schepen va de familie van Luc Bogaert, reder van de Oostende 62 – Dini, hun vaste ligplaats net naast de vistrap. Onlangs besliste het MDK dat daar een eind aan komt. De Franlis, een schip dat boottochten maakt, zou er binnenkort zijn vaste stek krijgen. “Over mijn lijk”, zegt Luc.

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) besliste onlangs om de vissersschepen van de kustvisserij een andere ligplaats te geven. In plaats daarvan zou de Franlis er een vaste stek krijgen. Dik tegen de zin van Luc Bogaert (58). Hij is de vijfde generatie van de familie Bogaert die kiest voor de visserij.

Mijn vissershaven

“Ze willen ons echt kapot”, zucht Luc. “In 1975 ben ik beginnen varen. Toen was het in Oostende nog allemaal visserij die de klok sloeg. We hadden zo’n 40 kustvissers. Nu blijven er nog amper zes over. Het wordt ons gewoon onmogelijk gemaakt in Oostende. Vorige week werd ik gevraagd bij een vergadering van de MDK, samen met de Rederscentrale. Daar kreeg ik te horen dat onze visserij moet schuiven voor de Franlis. Zij krijgen de eerste plaats naast de vistrap, waar wij dagelijks onze vis aan de man brengen. Daar ga ik niet mee akkoord!”

“Mijn vissershaven blijft mijn vissershaven. Het professioneel vissen is nog altijd eigen aan Oostende, recreatief vissen vind je overal. De visserij hoort bij onze stad. Wanneer gaan die mannen dat nu eens beseffen! We worden tegenwoordig in alles benadeeld. Weet je dat de volledige Visserskaai en zelfs verder vroeger allemaal tot de vissers behoorde? Ondertussen hebben we nog een stukje van amper 60 meter. Zelfs de jachthaven waar nu de Noordzee Yachtclub is was vissershaven. Stuk voor stuk hebben ze onze plaatsen ontnomen.”

Stappen ondernemen

“Dat laatste stukje dat we nog hebben nemen ze ons niet af, over mijn lijk! Ik ga er alles aan doen opdat dat niet zou gebeuren. Ondertussen heb ik mijn advocaat gecontacteerd om te zien welke stappen we kunnen ondernemen. Als kustvisser zijn we tegenwoordig in niets meer beschermd. We mogen amper 25 mijl uit de Belgische kust varen maar anderen mogen wel binnen die perimeter komen vissen. Onze kust is al beperkt met amper 62,5 kilometer.”

De kustvissers zouden een nieuwe ligplaats krijgen aan een ponton. “Daar kan ik niet meer laden en lossen”, gaat Luc verder. “Het is ondertussen meer dan duidelijk dat Oostende hun vissers hier weg wil. Toch zal er al heel wat moeten gebeuren alvorens ik een stap opzij zet. De rest van de kustvissers staat achter mijn idee en zolang ik niet alleen sta vecht ik voor onze vissershaven.”

Geen standpunt

In een reactie laat Steve Timmermans van het MDK weten dat er momenteel onderhandelingen aan de gang zijn met alle partijen. “We zijn op zoek naar een oplossing die iedereen ten goede komt“, vertelt Steve Timmermans. “Verder kunnen we momenteel geen standpunt innemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier