Oostendse Gidsenkring Lange Nelle is 30 jaar actief

Het bestuur anno 2019: V.l.n.r. Piet Daman, Marc Loy, Etienne Pitteljon, Dirk Beirens, Dirk Laga en Martine Quaegebeur. Patricia Veris, Annie Storme en Jeannine Laplasse ontbreken op de foto. © ML
Redactie KW

Gidsenkring Lange Nelle is 30 jaar actief in de stad. Met wandelingen, bezoeken, voordrachten en uitstappen openbaart de vereniging het maritiem, koninklijk en artistiek verleden van Oostende, maar focust ook op de sociale, economische en culturele troeven van de stad vandaag.

Toenmalig schepen voor Toerisme Dries Vermeesch voelde in de jaren tachtig een dringende nood aan een gidsenvereniging voor Oostende. Hij betrok heemkring De Plate en de Kamer van Koophandel en Nijverheid bij zijn plannen.

Een opleidingscursus leverde in 1989 uit de 40 deelnemende cursisten een eerste lichting van 14 gediplomeerde gidsen die meteen Gidsenkring Lange Nelle structuur gaven.

Themawandelingen

Al rap werden een beperkt aantal themawandelingen uitgewerkt rond de figuur van Leopold II, de Visserijactiviteit en kon de kring aan de slag op het Provinciedomein van Prins Karel in Raversyde. 30 jaar later levert dat in cijfers uitgedrukt ca. 45 officiële gidsen op die actief zijn in de stad en de regio, en is er een aanbod van meer dan 70 themawandelingen en bezoeken.

Er is een aanbod van meer dan zeventig themawandelingen en bezoeken

Van geleide wandelingen op de Oosteroever en in Zandvoorde tot tochten naar de windmolenparken op de Noordzee. Van bezoeken aan het Stadsmuseum en de Mercator tot de zomertentoonstellingen in de Venetiaanse Gaanderijen. In de loop van die 30 jaar zijn zeker meer dan 10.000 opdrachten uitgevoerd.

“Maar een gidsenkring is meer dan het aantal gepresteerde gidsbeurten. De hartslag van de vereniging valt te meten aan de interesse voor de maandelijkse voordrachten, de bezoeken, de wandelingen, uitstappen, het 3-maandelijks leden blad, het jaarboek…”, zegt Marc Loy.

Ook niet-gidsende leden

Lange Nelle werkt erg nauw samen met o.a. Toerisme Oostende, de Cultuurdienst van de stad, de Provincie, Westtoer, het Provinciedomein Raversyde, het Fort Napoleon, het Stadsmuseum, de Heemkring De Plate, Mu.ZEE, het Kursaal, rederij Franlis, de Mercator, de Amandine, Haven Oostende, The Crystal Ship… . “In de marge van onze gidsenactiviteiten wordt af en toe ook op onze kennis beroep gedaan in het voordrachtencircuit van verenigingen en bij radio of tv-documentaires over onze stad”, zegt Dirk Beirens.

Het allereerste bestuur van de gidsenkring in 1989.Van links naar rechts staande:Johonny Monteyne, Dirk Beirens, Marcel Braet, Etienne Mares (beschermcomitélid), Marc loy, wijlen Jacques Fonteyne, René Van der Cruyssen, Pierre Claes (beschermcomitélid). Zittend Martine Quaegebeur, Rita Werbrouck, Maria Vieren, Patricia Veris.
Het allereerste bestuur van de gidsenkring in 1989.Van links naar rechts staande:Johonny Monteyne, Dirk Beirens, Marcel Braet, Etienne Mares (beschermcomitélid), Marc loy, wijlen Jacques Fonteyne, René Van der Cruyssen, Pierre Claes (beschermcomitélid). Zittend Martine Quaegebeur, Rita Werbrouck, Maria Vieren, Patricia Veris.© ML

“De Gidsenkring heeft ook niet-gidsende leden, Oostendenaars, maar ook meer en meer tweedeverblijvers of definitief aangespoelden. Het verhaal van de gids openbaart voor hen nog vaak het onbekende maritieme, artistieke en koninklijke verleden van deze stad”, vertelt Martine Quaegebeur.

Evolutie

In de voorbije decennia is er veel veranderd in het gidsenlandschap.” Niet alleen is de stad stedenbouwkundig en qua slopende nieuwbouw nogal van uitzicht gewijzigd, ook de door ons georganiseerde opleidingscursussen worden nu door Syntra West georganiseerd en de ‘levende gids’ krijgt meer en meer concurrentie van digitale media”, constateert Patricia Veris. “Maar het blijft voor ons gidsen ook na al die jaren nog een voorrecht om toerist, aangespoelde of autochtoon de Stad aan Zee en de boeiende wereld die er passeert te mogen openbaren”, zegt Etienne Pitteljon.

(ML)

Tijdens het jubileumjaar is er een kleine expo over de 3 decennia activiteit in het stadsmuseum, er is nog een feestelijke avond in de Panoramazaal van De Grote Post en een daguitstap naar Brussel. Info over Lange Nelle: www.gidsenkringoostende.be.

De verborgen kantjes en hoekjes

Met 30 jaar ervaring op de teller weet Gidsenkring Lange Nelle als geen ander wat de verborgen kantjes en hoekjes zijn in Oostende.

Nog te weinig Oostendenaars kennen de mooiste wandelboulevard van de stad, de westelijke nieuwe havendam. 700 meter loop je de zee in. Tot aan de Wullok die veel wandelaars fotogeniek opslokt van Stief DeSmet. Na zonsondergang krijgt die trip een extra fascinerende dimensie: één witgele lichtenstrook als kustlijn. Van Zeebrugge tot Oostduinkerke.

Een zware deur scheidt het koorgedeelte van de St.-Petrus- en Pauluskerk van de praalgrafkapel van onze eerste koningin Louise Marie die in 1850 in de koninklijke residentie in De Langestraat gestorven is. De gids krijgt gegarandeerd de sleutel van de koster of de verantwoordelijke toezichter van dienst. Bij zonnig weer zorgen de brandglazen voor een kleurexplosie.

Momenteel kan je er omwille van werken aan de kaaimuur niet in. Maar de maritiem geïnspireerde schilderijencyclus van Roger Raveel in het directiegebouw van DAB VLOOT aan de Churchillkaai hoort tot het beste werk dat de meester uit Machelen aan de Leie ooit gemaakt heeft. Dat vond hij bij leven en welzijn trouwens zelf ook. Onder begeleiding van een gids worden groepen toegelaten. Wel vooraf aan te vragen.

Oase van rust

De tuin van de koninklijke boogschuttersgilde Sint-Sebastiaan in de Leffingestraat is echt een oase van rust. De roots van deze vereniging vertakken zich tot in de middeleeuwen. Ook Leopold II kwam er soms een boogje spannen. Je treft er een oase van rust en zelfs de nabije erg drukke Verenigde Natiënlaan verdrijft er de stilte niet.

Alleen op het binnenplein van het Stadsmuseum in de Langestraat heb je een prachtig zicht op de belvedère op het dak van waaruit onze eerste koningin de zee kon zien, nadat ze in een primitieve lift naar boven werd gehesen. Van daaruit had ze toen nog een zicht op de zee en de haven. Zo kon ze van daaruit aan de einder het koninklijk jacht van haar nicht, de Engelse koningin Victoria, zien naderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier