Oostendse familie De Bleye: “Ons zwembad is de beste investering ooit”

Cédric en Anne-Sophie De Bleye met Emile (4), Céleste (3) en Jutta (17). Max (17) kon er niet bij zijn.©Peter MAENHOUDT
Cédric en Anne-Sophie De Bleye met Emile (4), Céleste (3) en Jutta (17). Max (17) kon er niet bij zijn.©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

De familie De Bleye-Borny hoeft tijdens de zomermaanden echt niet op reis. Ze hebben een eigen zwembad in de tuin waardoor ze constant een vakantiegevoel hebben. Het koppel en de kinderen de tweeling Max en Jutta (17), Emile (4) en Céleste (3) zijn het er roerend over eens dat dit zwembad de beste investering is die ze hebben gedaan!

Cédric De Bleye (48) en Ann-Sophie Borny (35) leerden elkaar kennen in Italië. Cédric woonde jarenlang in Gent, maar kwam in de weekends vaak naar Oostende. Elke keer dat hij de Kennedyrotonde opreed, leek het alsof hij er thuiskwam. De stad straalt een zekere rust uit. Natuurlijk was hij ook aangetrokken tot de zee aangezien hij een verwoed zeiler is. Toen Cédric en Ann-Sophie met Oostendse roots beslisten om samen te gaan wonen, viel hun oog op een open ruim huis inclusief zwemvijver. Het duurde echter niet lang voor ze beslisten om de vijver om te laten vormen tot een echt zwembad. Zwemmen tussen de planten en de lavastenen was niet echt hun ding. De keuze werd mee bepaald door het feit dat zij tijdens de zomermaanden niet zo graag op reis gaan. Ann-Sophie licht toe: “Vroeger gingen we ook vaak naar het strand, maar door de komst van het zwembad is dit verminderd. Thuis heb je alles bij de hand en met twee kleine kindjes moet je vaak heel wat meeslepen als je een dagje in het zand wil doorbrengen. ”

Een zwembad in de tuin is niet zonder gevaar. “Daarom hebben we ook geïnvesteerd in een afscheiding met een poortje, zodat de kleine kinderen niet zo maar in het water zouden vallen. We zijn trots op onze Emile die al op driejarige leeftijd zijn zwembrevet van 25 meter heeft behaald. Wij vinden het belangrijk dat hij zich al kan beredderen. Céleste plonst nog in het bad met haar zwembandjes aan en mag niet uit het oog worden verloren. Max is intussen strandredder en heeft heel wat baantjes afgelegd ter voorbereiding van zijn zwemproeven. Hij kon er jammer genoeg niet bij zijn voor de foto, omdat hij al gestart is met zijn vakantiejob in de Twins in Bredene.”

Tijdens de lockdown

Hoe de familie de vorige zomer is doorgekomen? “Wij zijn allebei kunnen blijven werken op verplaatsing.Ik werk als kwaliteitscoördinator in een rusthuis in Nieuwpoort en heb de coronamaatregelen van heel dichtbij kunnen ervaren. Elke week kregen we wel andere instructies hoe we met de rusthuisbewoners moesten omgaan. Telkens opnieuw dienden de bewoners en hun familie te worden ingelicht. We vreesden soms dat heel wat mensen van eenzaamheid zouden sterven, eerder dan aan corona. Gelukkig hebben wij niemand verloren in deze voorbije toch wel best pittige periode”, zegt Ann-Sophie. “Cédric werkt in Gent en hoefde niet te telewerken. Vorig jaar was het prachtig weer en hebben we met de kinderen heel veel plezier gehad van ons zwembad. Ik vond het ook super om met de fiets te kunnen rondtoeren. Bij het begin van de lockdown leek het wel een autoloze zondag. Gewoon zalig!”

“Met de versoepeling van de coronamaatregelen ziet Jutta het wel zitten om af en toe een poolparty te houden”

Of een zwembad ook nadelen heeft? “Vooral de kostprijs, zowel voor aanleg als voor onderhoud. Wij hadden het geluk dat de kuip al voorzien was doordat er een zwemvijver was aangelegd. Om het zwembadwater op te warmen, beschikken we over een warmtepomp en er zijn ook zonnepanelen. Er is een speciaal systeem dat ervoor zorgt dat de PH-waarde van het water op peil blijft. Van april tot eind oktober maken we gebruik van ons bad. Tijdens de wintermaanden zijn we geen ‘ijsberenfamilie’: dan wordt de kuip afgeschermd met een rolluik en we nemen pas een duik als het water een aangename 29 graden heeft bereikt.”

WK zeilen

Vakantieplannen voor deze zomer? “Met de versoepeling van de coronamaatregelen ziet Jutta het wel zitten om met haar vriendinnen af en toe een poolparty te houden. Het verjaardagsfeestje van Emile zal wellicht ook aan het zwembad gevierd worden.” Vertelt Cédric. “In augustus gaan we met het gezin een weekje naar Portugal. Ik ga er samen met Jutta deelnemen aan het wereldkampioenschap zeilen. Een unieke gelegenheid om eens in een andere zee deel te nemen aan een wedstrijd. Jutta leerde zeilen op de Spuikom van Oostende en zo heb ik mijn passie toch kunnen doorgeven. Zoon Max is meer aangetrokken tot de reddingsboten. Hij gaat mee op zee om assistentie te verlenen aan de zeilers of om de boeien klaar te leggen voor het wedstrijdparcours. Samen zijn we maanden in de weer geweest om de boot zeeklaar te maken.”

(Christine Willaert)