Oostendse cartoonist Bing, alias Ronald Libin (78), overleden

Ronald Libin in 2014 bij een tekening die hij zelf een van zijn mooiste vond: "Ik kies voor de wat fijnere humor, waarbij je een tekening eerst voorbij loopt en dan toch terugkeert om hem eens beter te bekijken. Zo zit ik in elkaar." © HH
Hannes Hosten

In Brugge is Ronald Libin overleden, alias cartoonist ‘Bing’. Werk van de Oostendenaar werd gepubliceerd in China en hij had er veel vrienden. Hij haalde prijzen in Japan, Schotland en de USA. Maar in eigen land was hij minder bekend.

Ronald Libin was een rasechte Oostendenaar. Hij werd er op 15 februari 1942 geboren en woonde met zijn vrouw Noëlla Declerck in de Gelijkheidsstraat. Er zijn twee dochters en vier kleinkinderen.

Ronald ging op zijn 14de school naar een private school voor schilderen, publiciteit en decoratie in Brugge en daarna naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Op zijn 15de begon hij tekeningen te maken voor Het Nieuwsblad van de Kust. Na zijn studies startte hij een bedrijf in publiciteit, decoratie en ontwerp in zijn geboortestad. Jarenlang beschilderde hij de Kusttram. Maar een 15-tal jaar geleden liep hij een open hielbreuk op bij een val in een Chinees restaurant. Daardoor moest hij zijn bedrijf stoppen.

Tientallen prijzen

In 1983 begon ik cartoons te tekenen. Dat was omdat ik voor een hele tijd opgenomen was in het ziekenhuis en anders niets om handen had”, vertelde hij in 2014 in een interview aan De Zeewacht. “Iemand zei me dat ik eens moest meedoen aan een wedstrijd. Ik stuurde een cartoon in naar het internationale festival in Beringen, toen met heksen en vampieren als thema. Drie weken later, ik lag nog in het ziekenhuis, kreeg ik bericht dat ik de derde prijs had gewonnen, goed voor 10.000 frank (247,90 euro).”

Ronald Libin had de smaak te pakken en bleef cartoons tekenen. Hij nam de artiestennaam ‘Bing’ aan, een ingekorte dialectversie van zijn familienaam. Doorgaans tekende hij voor wedstrijden, niet voor publicatie in een tijdschrift, al werd wel regelmatig werk van hem gepubliceerd. Bing viel tientallen keren in de prijzen: een keer of drie in Japan, een eerste prijs in Schotland, een vermelding in de USA… Ook in heel wat andere landen en in eigen land werd hij gelauwerd.

De tekeningen van Bing zijn erg gestileerd. Hij gebruikt een zuivere lijn, maar daarnaast ook een systeem van vele puntjes dicht bij elkaar. “Ik kies voor de wat fijnere humor, waarbij je een tekening eerst voorbij loopt en dan toch terugkeert om hem eens beter te bekijken. Zo zit ik in elkaar. Ideeën zaten soms een hele dag in mijn hoofd of schreef ik neer op bierviltjes in afwachting van de uitwerking in een tekening”, vertelde hij in datzelfde interview.

Bekend in China

Ronald had veel internationale contacten. Op het cartoonfestival van Knokke-Heist leerde hij ooit een Chinese cartoonist kennen. In 1988 exposeerden ze samen in het Kursaal van Oostende en kort daarop werd Bing eens in China uitgenodigd. Zijn cartoons werden er erg geapprecieerd en hij maakte er veel vrienden. In 2014 stond een reportage over zijn werk in het Chinese dagblad Xinmin Evening News, een van de 50 grootste kranten ter wereld. Het Chinese magazine Modern Family publiceerde een tijdlang wekelijks een tekening van de Oostendenaar en wijdde ook eens een hele reportage aan hem.

Roland Libin droomde ooit van een cartoonmuseum in Oostende, maar dat is er nooit van gekomen. Zo’n acht jaar geleden noopten gezondheidsproblemen hem ertoe om het potlood neer te leggen. Hij bleef wel in jury’s van cartoonwedstrijden zetelen, ook in het buitenland. Op 1 april ging hij stilletjes hen – niet aan corona – in het AZ Sint-Jan in Brugge. De uitvaart vindt plaats in familiekring. (Begrafenissen Dries en Tim Casteleyn-De Grim)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier