Oostends neuroloog Adinda De Pauw schrijft mee aan boek over migraine

Neuroloog Adinda De Pauw schreef mee aan een boek over migraine: "Ik denk wel dat we erin geslaagd zijn om het onderwerp migraine op een boeiende manier uit te leggen." (foto GLO)
Gillian Lowyck

Migraine treft naar schatting elf procent van de bevolking. Toch wordt het al te vaak weggezet als ‘gewoon wat hoofdpijn’. Tijd om al die misverstanden de wereld uit te helpen, dacht neuroloog Adinda De Pauw die in het AZ Damiaan werkt. Samen met Anneke Govaerts en Annick Verstappen schreef ze het boek ‘Migraine, Alles wat je moet weten’.

Neuroloog Adinda De Pauw is sinds begin 2019 aan de slag in het AZ Damiaan. Voordien werkte ze 15 jaar lang in Dendermonde. Recent verscheen het boek Migraine, Alles wat je moet weten dat ze samen met haar collega-neurologen Anneke Govaerts en Annick Verstappen schreef.

“Waarom een boek over migraine? Eerst en vooral: ik schreef dit boek samen met mijn collega-neurologen. We kennen elkaar van tijdens onze studies aan de KU Leuven en zagen elkaar nog af en toe op congressen. Zo kwam het ter sprake dat migraine heel vaak terugkwam: mijn collega moest heel veel uitleg geven over het onderwerp. Zo groeide het idee: waarom schrijven we hier geen boek over, dat op een heldere en positieve manier uitleg geeft over migraine”, duidt de arts.

Met of zonder aura

Migraine is een vorm van terugkerende hoofdpijn. Er bestaan twee soorten migraine: hoofdpijn met of zonder aura. Moet je vaak een feestje op het laatste moment aan je voorbij laten gaan omdat je hoofdpijn hebt? Zijn er dagen waarop de pijn zo hevig is dat je alleen een donkere kamer kan verdragen? Of ben je soms overgevoelig voor geluid, licht, geuren of zelfs smaken? Dan is de kans groot dat je aan migraine lijdt.

“Migraine is een chronische ziekte, maar één die je niet zomaar op een scan kan zien”, legt Adinda De Pauw uit. “Andere neurologische ziektes zijn wel zichtbaarder. We vinden het belangrijk dat migraine op een positieve manier onder de aandacht komt, want het is zoveel meer dan gewoon hoofdpijn.”

Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel legt uit wat migraine nu precies is, en in het tweede deel worden er handvaten en tips aangereikt over hoe je nu met deze ziekte om kan gaan. Hoe zit het mechanisme van migraine in elkaar? Wat zijn de symptomen en welke triggers lokken een aanval uit? Wat kan je het best doen tijdens een aanval? En hoe kan je migraine preventief bestrijden, met én zonder medicatie?

“Migraine is een overprikkeling van de hersenen. Er zijn bepaalde triggers die een aanval kunnen uitlokken. Denk maar aan alcohol drinken, te weinig slapen, stress… Maar het kan zijn dat wij exact dezelfde dingen doen en dat jij geen migraine krijgt, maar ik wel. We geven concrete tips waarvan we weten dat die helpen, zoals yoga en mindfulness, stressreductie… Allemaal zaken die je kan toepassen zodat de kans op een aanval vermindert”, legt de dokter uit.

Meer vrouwen

Naar schatting elf procent van de bevolking lijdt aan migraine. “Tijdens een dag consultaties komen klachten met hoofdpijn toch wel minimum één keer tot zeker vijf keer terug. Heel vaak gaat dat over migraine.” Waarom iemand migraine krijgt, is niet helemaal duidelijk. “Erfelijkheid kan een rol spelen, en vrouwelijke hormonen. We zien voor de puberteit meer jongens met migraine en nadien meer vrouwen.”

“Alles evolueert snel”

Dokter De Pauw is gepassioneerd door haar beroep: “De hersenen zijn het meest interessante deel van het lichaam”, zegt ze enthousiast. “Wij komen met alles in aanraking. Zowel acute ziektes als chronische aandoeningen. Het enige ‘probleem’ al is dat natuurlijk alleen maar goed nieuws voor de patiënt is dat alles zodanig snel evolueert, dat het haast onmogelijk is om van alles goed op de hoogte te blijven. Er worden zó snel stappen gezet bij het onderzoek naar MS, ALS, Parkinson, Alzheimer…”

“We zijn met vijf neurologen in het AZ Damiaan en daarom heeft elk zijn subspecialisatie. Zelf hou ik mezelf op de hoogte van alles wat met MS te maken heeft.”

Tot nu toe kregen de auteurs heel veel positieve reacties op het boek. “Dat is heel fijn. Ik denk wel dat we erin geslaagd zijn om het onderwerp op een boeiende manier uit te leggen. Of het schrijven van een boek voor herhaling vatbaar is? Wie weet”, glimlacht de neuroloog tot slot.

Het boek ‘Migraine, Alles wat je moet weten’ telt 208 pagina’s, kost 22 euro en is te koop bij de boekhandel. Meer info op www.boekmigraine.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier