Oostends gezin slaakt noodkreet: “Wie helpt ons aan geschikt huis?”

Peter (38) en Peggy Vanhove (37) en hun kinderen Chelsey (16), Annaischa (15), Femke (14), Dico (10), Dylan (7) en Dyliano (4). © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“We zoeken een huis, geschikt voor een gezin met zes kinderen, maar we krijgen geen enkele kans op de privémarkt. Momenteel verblijven we in een woonst met twee slaapkamers en slapen mijn vrouw en ik op een matras in de woonkamer.” Vader Peter Vandamme slaakt een noodkreet. “Een betere woning zou voor ons een nieuwe start kunnen zijn”, denkt Peter, die bijgestaan wordt door de dienst Samenlevingsopbouw.

Het kroostrijke gezin is al geruime tijd op zoek naar een geschikte woonst, maar zonder veel succes. Peter (38) Vandamme en Peggy Vanhove (37) hebben samen zes kinderen: Chelsey (16), Annaischa (15), Femke (14), Dico (10), Dylan (7) en Dyliano (4). Door omstandigheden probeert het gezin te overleven in penibele omstandigheden, en de situatie is stilaan onhoudbaar.

Woningbrand

De eerste problemen staken in 2011 de kop op. “Samen met mijn vader reed ik vroeger bij Taxi Danny”, vertelt Peter. “Toen dat bedrijf failliet ging, trokken we naar Diksmuide om daar met de taxi te rijden. In Diksmuide werden we echter getroffen door een woningbrand. We waren in één klap alles kwijt”, vertelt Peter.

Daarop besloot het gezin terug te keren naar Oostende om daar een nieuwe start te nemen. “We hadden hier ons leven en ik zou herbeginnen met mijn eigen wagen als zelfstandig taxichauffeur, maar ik kreeg geen vergunning van de stad. Ondertussen raakte ik op de sukkel met mijn rug en zo verzeilden we in een uitzichtloze situatie. Ik kreeg nog een uitkering van het ziekenfonds en werd erkend als invalide, maar na verloop van tijd werd mijn uitkering stopgezet, omdat ik te weinig ‘punten’ had. Zo vielen we terug op één inkomen en ging het van kwaad naar erger.”

De drie jongens delen een kamer, net als de drie meisjes, en wij slapen in de woonkamer

Hoe hard Peter ook wil, werken lukt voorlopig nog steeds niet, mede door die rugklachten. Peggy werkte als poetsvrouw, maar door de vele problemen viel zij ondertussen ook zonder werk. “Ik heb de moed opgegeven en krijg nu een uitkering”, zucht Peggy. “Ik weet niet hoe we uit deze situatie moeten raken. We krijgen hulp van bepaalde instanties, maar het grootste probleem is het vinden van een deftige woonst.”

Peter en Peggy kregen via Samenlevingsopbouw een huis toegewezen, maar dat telt slechts twee slaapkamers. Verre van ideaal dus. “Wij slapen op een matras in de woonkamer, terwijl de drie jongens een kamer delen en de meisjes in de andere kamer liggen. We kregen nu ook te horen dat dit huis binnenkort gerenoveerd wordt en we hier moeten vertrekken. We zouden voorlopig ondergebracht worden in een nieuw huis in de Vogelwijk, waar we vier maanden terechtkunnen. Elke keer opnieuw moeten we met ons hele hebben en houden verhuizen. En wat daarna? Maar ondanks alles ben ik wel dankbaar dat we dankzij hen een dak boven ons hoofd hebben.”

Binnen twee maanden is er opnieuw overleg. Als er tegen dan geen oplossing uit de bus komt, komt het gezin in een opvangcentrum terecht. “We kunnen toch niet met zes kinderen in een opvang wonen? Het enige wat we willen is onze kinderen een stabiel leven geven”, snikt Peter.

De oudste van de zes kinderen bevestigt dat het niet gemakkelijk is. “Het is niet dat we iets te kort komen. We krijgen wat we nodig hebben, maar we missen een deftige woning en een stabiel leven hebben. De zekerheden zijn er gewoon niet en dat weegt”, zegt de 16-jarige Chelsy.

Een ruim huis kan voor ons allen het begin zijn van een nieuw leven

“Het is frustrerend om te zien dat onze kinderen afzien van de situatie. En daar komt ook nog bij dat onze jongste zoon een vorm van autisme heeft. We zien momenteel geen uitweg meer. Daarom deze schreeuw om hulp. We zouden graag de kans krijgen om op de privémarkt iets te huren op lange termijn, waar we met ons gezin terechtkunnen… Een deftig onderkomen kan voor ons allen het begin zijn van een nieuw leven”, hopen Peter en Peggy.

Oproep

De Oostendse schepen van wonen Kurt Claeys (Open VLD) heeft weet van de moeilijke situatie waarin het gezin verkeert. “Onze mensen van de dienst Wonen zijn dag en nacht bezig met het zoeken naar een oplossing voor het gezin van Peter”, reageert de schepen. “Het is echter niet evident om een woning te vinden met voldoende slaapkamers. Misschien zijn er nog wel woningen die voldoen aan de noden van het gezin, maar die zijn dan bij ons niet bekend. We roepen dan ook eigenaars van mogelijk geschikte panden, dus met vier of meer slaapkamers, op zich bekend te maken. We panikeren voorlopig nog niet. Als de nood het hoogst is, zal er uiteindelijk wel een oplossing uit de bus komen. Hoe dan ook laten het gezin van Peter niet in de steek. We proberen hen zo goed mogelijk te begeleiden in de zoektocht naar een geschikte woonst”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier