Oostends burgemeester Bart Tommelein maakt zich zorgen over drukte in kerstvakantie

© Davy Coghe
Redactie KW

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) maakt zich zorgen over de drukte in zijn stad in de komende kerstvakantie. Hij vraagt extra inspanningen van de federale overheid, zoals een reserveringssysteem bij de NMBS en extra spoorwegpolitie.

Bart Tommelein maakt zijn punt vanmorgen op de VRT-radio en via Twitter. “Er wordt heel veel gevraagd van de steden en gemeenten. Wij moeten het maar zien te klaren, maar ook de factuur moeten we zelf betalen. Maar het moet van twee kanten komen. Wij leveren nu al maanden aan een stuk extra inspanningen om de mensenstroom in goede banen te leiden, maar dan verwachten we ook van de federale kant extra inspanningen. Er zullen weer duizenden mensen met de trein naar Oostende willen komen, ook omdat de gratis tickets nog altijd geldig zijn. Maar het kan niet dat je volle wagons ziet omdat er niets georganiseerd is en dat je dan eist van steden dat in winkelstraten alles perfect georganiseerd is. De NMBS zou beter werk maken van een reserveringssysteem voor de treinen die naar zee komen en ik vraag de minister van Binnenlandse Zaken meer spoorwegpolitie in Oostende.”

Tommelein is tevreden dat de winkels dinsdag weer open gaan, maar het levert hem ook extra kopzorgen op. “Wij zetten een ondersteunend team in om ervoor te zorgen dat het shoppen veilig verloopt”, vertelt hij. “Ook de politie zal dat extra controleren. Via de website ‘Ik koop in Oostende’ zullen we de mensen aanmoedigen om ook digitaal in Oostende te kopen, zodat we de shoppers maximaal kunnen spreiden.”

Mensen nog meer spreiden”

“Ik maak me zorgen over de komende kerstvakantie. Wij doen nu al een beroep op een externe, gespecialiseerde firma om de crowd control (controle van de mensenmassa, red.) goed te organiseren. Zaterdag hebben we al de westelijke strekdam moeten sluiten omdat er te veel mensen bijeen waren. Onze eigen bevolking en de tweedeverblijvers kunnen we perfect aan. Maar als er veel dagjestoeristen bij komen, zitten we direct in een noodsituatie. Toerisme Oostende neemt nu al initiatieven om de bezoekers te spreiden, zoals de tiktokwandeling en de street art-kunstwerken van The Crystal Ship, die over de hele stad verspreid zijn. We bekijken of we nog meer kunnen doen om de mensen over de stad te verspreiden.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.