Oostends bedrijf blaast boslucht in kantoor

Boslucht verspreiden in gebouwen via ventilatiekanalen, daar staat TakeAir voor. © Getty
Hannes Hosten

Stel je voor: je zit op kantoor in het hart van een drukke stad, maar ademt frisse boslucht in. Fantasie? Toch niet. Het Oostendse bedrijf TakeAir ontwikkelde een systeem om de lucht in een gebouw te verrijken met organismen uit de bosbodem. “Het is net alsof je bureau in het midden van het bos staat, maar dan zonder muggen, pollen of bijen”, vertelt bedenker Jo Pannecoucke.

“Hoewel een mens zich buiten het best voelt, brengen we toch tot 92 procent van onze tijd binnen door”, zegt Jo Pannecoucke (48), uit Torhout afkomstig, maar sinds tien jaar woonachtig in Oostende. “Meer zelfs, in onze gebouwen doen we er alles aan om wat buiten is ook buiten te houden. We isoleren, de lucht gaat door een filter… In nieuwe gebouwen in de grote steden kan je zelfs geen raam meer open zetten. Dat leidt tot een onevenwicht, want de gezonde elementen van buiten blijven zo ook buiten.”

“Het is alsof je bureau in het bos staat, maar dan zonder muggen, pollen of regen”

“Maar in zo’n gebouw zit je soms met honderden mensen samen. Het microbioom – dat is de verzameling van organismen die je er vindt – wordt gevoed door de menselijke activiteit: je niest, je kookt, je gaat naar het toilet, er ligt een rottende appel… Daar worden niet genoeg gunstige organismen aan toegevoegd. En dat weet je intuïtief wel, want in het weekend ga je een frisse neus halen in het bos. Ons systeem houdt in dat wij de gefilterde lucht die een gebouw wordt ingeblazen verrijken met onze organismen. Dat brengt het microbioom weer in evenwicht.”

Natte aardegeur

“Wat wij inbrengen, zijn soil loving organisms“, legt Jo Pannecoucke uit. “Het zijn organismen die in de grond leven, rond de wortels van bomen en planten. Ze beschermen de planten en zetten fosfaten en nitraten om in mineralen. De mens kan die organismen niet zien, maar je neemt ze waar in het bos als het regent. Je weet wel, die natte aardegeur. De organismen worden gekweekt in een bioreactor in ons labo in Wondelgem, bij Gent. De samenstelling is redelijk geheim. Maar het proces kan je vergelijken met wijngisting of bierfermentatie. Het resultaat is een vloeistof, die we injecteren in de gefilterde lucht die een gebouw wordt binnengeblazen. Zo verrijken we de lucht met gunstige organismen. Dat proces heet bio-augmentatie. De lucht die normaal een gebouw binnenkomt, is niet ongezond, die is neutraal. Wij maken die gunstiger, sterker. Het is alsof je je bureau in het midden van het bos zet, maar dan zonder de muggen, pollen, bijen… en zonder de regen ook uiteraard. Je combineert de voordelen van het bos met de voordelen van binnen.”

Grote steden

Op de Gentse hoofdzetel van TakeAir voel je alvast het verschil tussen het kantoor, waar het systeem al is geïnstalleerd, en de traphal, waar dat niet het geval is. De lucht voelt lichter, geurlozer, frisser. Is het iets wat we binnenkort in huis kunnen installeren?

“Het is iets voor grote gebouwen, met een centraal ventilatiesysteem. En voor grote steden. Op het platteland kan je natuurlijk nog altijd gewoon een raam open zetten. Op dit moment richten wij ons vooral op kantoren en hotels. Maar het kan ook in andere grote gebouwen: verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, scholen… “

Jo Pannecoucke.
Jo Pannecoucke.© HH

Om het idee op grote schaal uit te werken, gebeurde de ontwikkeling samen met een spin-off van de Universiteit Gent. “We zijn er al vijf jaar mee bezig”, zegt Pannecoucke. “We begonnen in Greenbridge, het wetenschapspark van de universiteit in Oostende, de stad waar ik woon. Maar onlangs verhuisden we naar Gent. Het is belangrijk om dicht bij de universiteit te zitten. In 2018 installeerden we het systeem op proef bij tien klanten. We monitorden de werking, voerden nog aanpassingen door en brengen de vernieuwde installatie nu sinds kort op de markt. We installeren het onder meer in het nieuwe Yust-hotel in Antwerpen.”

“Er is veel interesse, want iedereen voelt dat het waar is wat we zeggen. Maar voor velen zijn we nog een onbekende factor. De kostprijs? Die varieert volgens de omstandigheden, maar in een gebouw met 100 werknemers minstens 1.200 vierkante meter groot betaal je zo’n 7.000 tot 10.000 euro per jaar. Daarin zitten de installatie, de vloeistof, de monitoring en onze onlineservice. Het komt neer op zo’n 0,016 procent van het gemiddeld loon. Of de prijs van enkele goede flessen wijn per medewerker. Is dat duur? Misschien wel voor iets wat je niet kent. Maar om je medewerkers in een gezonde boslucht te laten werken en te verlossen van hoofdpijn, droge ogen, jeuk of verstopte neuzen? Ik zou zeggen van niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier