Oostendenaars zijn het ‘gezicht’ van glasbollen dankzij The Crystal Ship

De mensen op de glasbollen zijn allen buurtbewoners. © Jules Ceseure
Gillian Lowyck

De stad is weer enkele spectaculaire streetartwerken rijker. Het Berlijns collectief Mentalgassi gaf een tiental Oostendse glascontainers letterlijk een nieuw gezicht, gebaseerd op inwoners uit de wijken. De Italiaanse artiest Roberto Ciredz kleurde dan weer een gigantische parkeergarage in de Langestraat, geïnspireerd op de zee.

Het Berlijns collectief Mentalgassi is er naar eigen zeggen op gebrand om mensen te doen lachen. En het doet dat in hoofdzaak door karakterkoppen of gekke bekken te fotograferen, die op gigantische vellen papier te drukken, en daarmee palen, hekken, glascontainers en andere attributen vol te plakken.

De mensen die afgebeeld staan op de glasbollen, zijn allen buurtbewoners. “We hebben gewoon een vijftiental minuutjes staan wachten aan de glasbol die we wilden bekleden, en voorbijgangers aangesproken”, vertelt curator van The Crystal Ship Bjørn Van Poucke. “Iedereen was enthousiast, we hebben niet veel overtuigingskracht moeten gebruiken. Van zodra we zeiden dat het iets met humor was voor The Crystal Ship, waren mensen verkocht.”

Ondertussen zijn er al een paar van de glasbollen gevandaliseerd. “Ik begrijp dat het niet voor iedereen is”, gaat Bjørn Van Poucke verder. “Maar aan de andere kant: in de stad zie je overal reclamepanelen en zo. Ik vind dit dan veel interessanter. Bovendien is er al genoeg negativiteit en pessimisme overal. Een beetje humor in het straatbeeld kan geen kwaad.” De foto’s zijn met bio-afbreekbare lijm op de glasbol gekleefd. “Afhankelijk van de locatie, vermoed ik dat ze maximaal een jaar zullen blijven.”

Je vindt de ludieke glasbollen op de parking Stockholmstraat, hoek Aartshertoginnestraat/Poststraat, Sint-Pietersstraat, hoek Mercatorlaan/Zinnialaan, parking Mijnplein, Edith Cavellstraat 18, Graaf De Smet de Naeyerlaan, Leopold II-laan ter hoogte van het Marie-Joséplein, Sint-Catharinaplein en de Guldensporenlaan.

Verliefd op gebouw

Er kwam nog een imposant werk bij: op de parkeergarage in de Langestraat, boven White Interiors, deed Roberto Ciredz zijn ding. “Dit is echt een fantastisch werk”, zegt Bjørn. “Ik heb al sinds 2017 toestemming om dit gebouw te gebruiken, maar vond niemand die het zag zitten door de vele ramen. Roberto Ciredz was meteen enthousiast en echt verliefd op het gebouw.”

In de eerste week van september zullen alle werken van The Crystal Ship deze zomer afgewerkt zijn. Er komen nog vier kunstenaars langs in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier