Oostendenaars kunnen hun mondmasker aanvragen

De stad doet onder meer een beroep op vrijwilligers om iedereen van een mondmasker te voorzien. © JR
Redactie KW

De Stad Oostende wil al haar inwoners voorzien van een mondmasker. De stad doet voor het maken van de mondmaskers een beroep op vrijwilligers. Daarnaast wordt een extra bestelling van 40.000 herbruikbare stoffen maskers geplaatst. Elke Oostendenaar kan een masker bestellen via de gemeentelijke website of via de Sociale Noodlijn.

Met de versoepeling van de coronamaatregelen gaan ook enkele verplichtingen gepaard. Zo wordt het gebruik van een mondmasker op het openbaar vervoer verplicht voor iedereen die ouder is dan twaalf jaar. Ook wie tijdens het uitoefenen van zijn of haar job geen anderhalve meter afstand kan bewaren, moet een mondmasker dragen. De aankondiging gebeurde al op 24 april en meteen werd ook duidelijk dat de federale overheid niet alle Belgen op korte termijn van een mondmasker kon voorzien. De Stad Oostende organiseerde dan maar een grootschalig mondmaskerinitiatief.

Reservestock voor professionelen

De voorbije weken bestelde de stad al verschillende ladingen professionele mondmaskers. Nog voor de lockdown kocht de stad al preventief 960 FFP3-maskers en 100.000 FFP2-maskers aan. Daarnaast werden ook 32.100 chirurgische maskers aangekocht. De maskers worden vooral bij de lokale politie, de woon-zorgcentra en alle Oostendse scholen gebruikt. Ook alle zorgverstrekkers in de eerste lijn – het gaat dan om thuisverpleging en huisartsen – werden van 8.000 mondmaskers voorzien.

Momenteel is er een reservestock en die staat op peil. De stad wil erover waken dat die voorraad intact blijft en houdt daarbij rekening met de exitstrategie. Daarom werd al een nieuwe bestelling geplaatst van 125.000 mondmaskers.

Stoffen maskers voor inwoners

Voor de bevolking koos de stad om te werken met zelfgeproduceerde stoffen mondmaskers. Even veilig, zolang ze op een veilige en juiste manier gedragen worden. Via een samenwerking tussen vrijwilligers en de ontmoetingscentra wil het stadsbestuur de hele bevolking van een mondmasker voorzien. De stad kan daarvoor beroep doen op 250 vrijwilligers. De eerste mondmaskers zullen vanaf dinsdag bedeeld worden. De stad en het personeel van de ontmoetingscentra gaan daarbij op zoek naar de meest kwetsbare burgers en gezinnen. Zij zullen eerst bevoorraad worden.

Daarnaast bestelt de stad deze week nog 40.000 extra herbruikbare stoffen maskers. Zowel het vrijwilligersinitiatief als de extra bestelling moeten ervoor zorgen dat elke Oostendenaar zo snel mogelijk over een masker bezit.

Een mondmasker aanvragen, kan via de Sociale Noodlijn op het nummer 0800 1 8400 of 059 258 585 of men kan ook via www.oostende.be/oostendse-mondmaskers-weldra-beschikbaar een aanvraag indienen. Er kan slechts één mondmasker per rijksregisternummer aangevraagd worden. (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.