Oostendenaar zoekt man die hij samen met anderen uit water redde

Wouter bij het pont waar de geredde drenkeling allicht uitgleed. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Wouter Hendryckx uit Oostende heeft samen met twee Poolse vrachtwagenchauffeurs een man gered die ter hoogte van de blauwe bruggen in het water was gesukkeld. “Ik weet niet wie de man is, maar zou hem graag ontmoeten om te weten hoe het nu met hem is”, zegt Wouter.

Toen Wouter Hendryckx (28) maandagavond na de baskettraining in Bredene huiswaarts fietste, hoorde hij ter hoogte van de blauwe bruggen hulpgeroep. “Ik geef training aan de basketjongens U10 in Bredene. Na de training passeerde ik rond 19 uur de blauwe bruggen, toen ik iemand om hulp hoorde roepen. Ik zag een man telefoneren en nog iets verderop een dame die met een zaklamp in het water aan het schijnen was. Ik wist meteen dat er iets aan de hand was”, vertelt Wouter.

Uitgegleden

De telefonerende man was de hulpdiensten aan het bellen dat er een man in het water gesukkeld was. “Ik wou meteen hulp bieden, maar het was onmogelijk om in mijn eentje die man boven te hijsen”, zucht Wouter. “De man lag ondertussen al enige tijd in het water, maar hoe lang precies was niet meteen duidelijk. Bij een watertemperatuur van waarschijnlijk amper een tiental graden weet je evenwel dat de tijd dringt. Ik ben op de man blijven inpraten tot er hulp kwam. Wat ik hem precies heb gezegd? Dat de hulpdiensten onderweg waren en dat we zeker bij hem zouden blijven tot ze er waren.”

De man was het ponton ter hoogte van de blauwe bruggen opgesprongen om er naar eigen zeggen te ‘rusten’. “Dat was wat hij me zei, toen ik hem vroeg wat hij daarop wou doen. Dat ponton ligt bezaaid met lege mosselschelpen en oesters. Echt comfortabel zit of ligt dat toch niet? Daarnaast was het ook al donker. Hoe dan ook… de man zou uitgegleden zijn en zo in het water terechtgekomen zijn. Tijdens de val heeft de man zijn schouder bezeerd, want hij klaagde dat hij zijn arm niet meer kon bewegen. Daardoor was het nog minder simpel om die man op het droge te hijsen.”

Poolse truckers

Tot twee Poolse vrachtwagenchauffeurs Wouter kwamen helpen. Een eerste poging om de man via het touw waarmee het ponton aan de kade vast was gelegd omhoog te hijsen mislukte. “De man had onvoldoende kracht om zich vast te houden aan het touw. Daarnaast zaten ook aan de zijkant van het ponton heel wat schelpen vast waardoor de man zich amper kon vastklampen. Het koude water deed de rest.”

Ik bleef op de man inpraten tot de komst van de hulpdiensten, want in mijn eentje kreeg ik hem niet op het droge

Het was pas toen de hulpverleners arriveerden dat de man op het droge geholpen kon worden. “De ambulance was als eerste ter plaatse. De hulpverleners zijn het ponton opgesprongen om, samen met de vrachtwagenchauffeurs, de man op het droge te helpen. Daarop werd hij de ziekenwagen ingedragen en weggebracht naar het ziekenhuis.”

Rugzak

Ondertussen was ook de brandweer met duikers ter plaatse. “Initieel werd melding gemaakt van een fietser in het water, maar dat bleek niet te kloppen. Een 41-jarige man was het ponton opgesprongen. Daarbij moet hij uitgegleden zijn. De man had een rugzak bij die ons duikteam uit het water haalde. De man zelf was al door de omstaanders en twee ambulanciers op het droge geholpen. Hij was onderkoeld, maar mocht later op de avond het ziekenhuis verlaten”, zegt kapitein Gonzales van de Oostendse brandweer.

Wouter zou graag weten wie de man is. “Ik heb nooit zijn naam gevraagd. Alles ging zo snel en zo onverwacht. Ik zou graag weten wie de man is en of hij het goed stelt”, aldus Wouter, die de man vraagt contact op te nemen. Dat kan via een mail naar redactie@kw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier