Oostendenaar in Toscane: “Alsof we in een oorlogssituatie beland zijn”

Günther Desaever met zijn zoon Enrico: onbezorgde fietstochtjes zijn momenteel niet aan de orde. (gf)
Philippe Verhaest

Günther Desaever (47) ruilde in 2000 de Oostendse deelgemeente Zandvoorde in voor Toscane, waar hij als zelfstandig ingenieur werkt. De totale lockdown zorgt voor een bijzonder vreemde sfeer, zegt hij.

“De straten zijn haast letterlijk leeg. Zelfs op zondag, wanneer de doorsnee-Italiaan zeker buiten komt. Het valt wel op dat iedereen de maatregelen erg serieus opneemt. In de supermarkt houden mensen minstens een meter afstand van elkaar en iedereen bekijkt elkaar met argusogen. Alsof we plots allemaal met het coronavirus besmet zijn.”

Günther beschrijft de situatie met een land dat plots in een oorlog verzeild is. “De hele bevolking is op zichzelf teruggeplooid, blijft in zijn eigen woning en neemt geen onnodige risico’s. Het land ligt zo goed als helemaal stil. De lege pleinen in de grote steden zijn surrealistisch. Normaal wemelt het er van de toeristen, nu valt er haast niemand te bespeuren.”

Italianen zijn sowieso al erg paniekerig wanneer het over hun gezondheid gaat, maar zo erg heb ik het nog nooit geweten – Günther Desaever

Dat er iets moest gebeuren, is ook voor Günther duidelijk. “Deze lockdown is nodig om het virus in te dijken. De ziekenhuizen liggen overvol, als er nog mensen besmet raken, dreigen vooral logistieke problemen. Volgens mij is dat de grote reden achter deze draconische beslissing. Maar je voelt wel dat de angst regeert. Italianen zijn sowieso al erg paniekerig wanneer het over hun gezondheid gaat, maar zo erg heb ik het nog nooit geweten.”

Ook Günther zit momenteel werkloos thuis. “Het wordt afwachten wat deze drie weken nationale quarantaine voor de economie zullen betekenen. Op dat vlak ging het sowieso al niet erg goed met het land, dit zal zeker geen beterschap brengen. En wat met het toerisme? Een grote bron van inkomsten voor de Italianen, maar zullen de vakantiegangers straks Italië helemaal links laten liggen? Laat ons hopen van niet. Deze situatie is hoe dan ook niet lang vol te houden. Alle kinderen, waaronder ook mijn zoon Enrico (10), kunnen niet naar school, het openbare leven zit helemaal op zijn gat… Het zou voor alles en iedereen goed zijn als we zo snel mogelijk ons normale leven weer kunnen oppikken. Maar eerst moet het coronavirus onder controle raken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier