Oostendenaar Hendrik Tratsaert nieuwe directeur Ons Erfdeel

© Davy Coghe
Redactie KW

Oostendenaar Hendrik Tratsaert (52) volgt op 1 januari Luc Devoldere op als directeur van de Vlaams-Nederlandse culturele organisatie Ons Erfdeel.

De in Rekkem gevestigde vzw, in 1957 gesticht als tijdschrift door Jozef Deleu, specialiseert zich in kritische berichtgeving over taal, kunst, literatuur, geschiedenis en maatschappij in Vlaanderen en Nederland. Ze doet dat online in drie talen (De lage landen, Les plats pays, The low countries) en in druk als uitgever van de tijdschriften De lage landen en het Franstalige Septentrion. Daarnaast geeft ze ook boeken uit en beheert ze een online archief van bijna 20.000 artikelen.

Na hele procedure

Hendrik Tratsaert coördineerde in 1997 het Nederlands-Vlaams Theaterfestival. Van 1999 tot 2005 leidde hij het meertalige kunsttijdschrift Janus. In 2006 richtte hij in Oostende het kunstencentrum Vrijstaat O op, dat in 2017 fusioneerde met De Werf in Brugge en KAAP werd. Begin 2020 richtte hij de vzw Exil op om projecten rond woord te organiseren.

“De sollicitatieprocedure loopt al een hele tijd”, vertelt Hendrik. “Er was een officiële vacature, waarvoor tegen 1 mei de sollicitatiebrieven moesten binnen zijn. Ik beschikte wel over enkele troeven: ik ben hoofdredacteur geweest van een internationaal kunsttijdschrift, ik heb ervaring als cultuurmaker, beschik over een goede pen en een ruime talenkennis. Na een eerste selectie van de 30 kandidaten bleven er nog zes over. Daarna volgde een gesprek met de sollicitatiecommissie onder leiding van prof. dr. Annick Schramme en moesten we een visienota presenteren over hoe Ons Erfdeel de komende jaren moet evolueren. Vervolgens moest ook de redactie mijn kandidatuur goedkeuren – ik had een gesprek van drie uur – en was er op vrijdag 4 september de uiteindelijke goedkeuring door de raad van bestuur.”

“Gevoel van erkenning”

“Dat een instituut als Ons Erfdeel mij kiest als nieuwe hoofdredacteur, geeft me een gevoel van erkenning. Ik denk dat ik al een flink palmares kan voorleggen in de culturele sector. Dat de jury unaniem was en ook de redactie volmondig ja zei, sterkt me in het gevoel dat ik de juiste man ben op de juiste plaats.

“De laatste twee jaar werd het team van Ons Erfdeel verder verjongd en ging het medium ook digitaal met een naamsverandering van het tijdschrift en de site tot de lage landen. Ik zie er een interessante uitdaging in om nog meer aanwezig te zijn in Vlaanderen en Nederland, zowel naar bereik als in het culturele debat. We willen meer van ons laten horen, ook buiten de grenzen. Een communicatiecampagne, digitaal en met live evenementen, maakt op termijn deel uit van het totaalplan.” (HH)

“Met de vzw Exil blijf ik ook in Oostende actief. De organisatie is zeker levensvatbaar als we de krachten bundelen. Voor mij wordt het nu een nevenactiviteit. Waar ik het meest naar uitkijk, is het artistieke wandelproject Walkabout in de tweede helft van volgend jaar.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier