Oostendenaar Bart Vansevenant bouwt aan zijn Legostad

Bart Vansevenant haalt het meeste voldoening uit het feit dat hij een eigen twist kan geven aan iets: “Zo bouwde ik een hamburgerkraam bij het station.” © GLO
Gillian Lowyck

De tijd dat Lego enkel iets voor kinderen was, ligt ondertussen wel voorgoed achter ons. Er komen zoveel mooie én complexe bouwpakketten op de markt, dat heel veel mensen Lego herontdekken. Zo ook Bart Vansevenant, manager belangenbehartiging bij ondernemersorganisatie Voka. Hij bouwde een heuse Legostad. En hij is nog niet van plan om op te houden.

Bart Vansevenant (60) is al 33 jaar aan de slag bij ondernemersorganisatie Voka. Vandaag werkt hij er als manager belangenbehartiging. “De coronaperiode is inderdaad een uitdaging geweest voor ons”, zegt hij. “We kregen heel veel vragen van ondernemers over de maatregelen. Wij hadden ook minder te maken met de gesloten sectoren waardoor het een drukke periode was. Die coronadrukte is nu gelukkig wat geminderd.”

De drukte in combinatie met thuiswerk, zorgde ervoor dat Bart een uitlaatklep zocht én vond met Lego. “Mijn zoon woonde tijdens de coronaperiode bij mij en we werkten allebei van thuis uit. Zo kwam het dat we op een avond zeiden: laten we eens de racebaan uithalen (lacht). En zo hebben we ook de Lego opnieuw bovengehaald.”

“Er zijn eigenlijk drie Legoperiodes in mijn leven”, zegt Bart. “Eerst en vooral speelde ik er als kind heel graag mee. Lego was mijn favoriete speelgoed. Mijn ouders waren allebei zelfstandigen ze hadden een snoepwinkel in de Kapellestraat waardoor ik vaak mezelf bezighield. En dan is er de tweede periode, toen mijn eigen kinderen klein waren en ik meespeelde met hen. De Legoblokjes van toen zijn echt wel niet meer te vergelijken met die van vandaag. Toen ik kind was, had je vijf basiskleuren en een beperkt aantal vormen. Nu zijn er vijftig kleuren en alle mogelijke vormen.”

En dankzij corona startte de derde Legoperiode in het leven van Bart: “Mijn zoon is ondertussen een achttal maanden het huis uit en zijn slaapkamer kwam dus vrij. En ik heb de smaak nu goed te pakken (lacht). Ik ben gestart met het bouwen van een Legostad. Sommige van die gebouwen zijn vrij ingewikkeld.”

In de stad van Bart vind je een station, een bloemenwinkel, boekhandel, kerk, fietsenwinkel…

“Het meeste voldoening haal ik uit het feit dat ik een eigen twist kan geven aan iets. Zo bouwde ik een hamburgerkraam bij het station. Er is trouwens een heel grote Lego-community online. Mijn station postte ik op een grote Facebookgroep en daar kreeg ik heel veel leuke reacties”, glundert Bart. “Veel van die gebouwen zijn trouwens binnenin ook ingericht, heel bijzonder. Er komt één zo’n gebouw uit per jaar en dat zijn echte collectors items geworden.”

Ideale uitlaatklep

Met de stad die er nu staat, is Bart zo’n vijf maanden bezig geweest. En hij denkt nog niet aan ophouden. Zo bouwde hij recent een strand met bijhorend strandhotel. “Telkens er nieuwe blokjes arriveren, ben ik zo gelukkig als een klein kind”, lacht hij. “Lego is een zeer creatieve manier om bezig te blijven. Zeker voor mij: ik ben alleen, de kinderen zijn het huis uit en mijn vrouw is overleden. Ik heb een fysieke beperking en ga dus niet op reis. Dit is de ideale uitlaatklep.”