Oostende zet zich schrap voor paasvakantie: burgemeester wil optimale spreiding van bezoekers

In de krokusvakantie was het al erg druk aan zee en dat zal in de paasvakantie niet anders zijn.© PM
In de krokusvakantie was het al erg druk aan zee en dat zal in de paasvakantie niet anders zijn.© PM
Gillian Lowyck

Op het overlegcomité van woensdag 24 maart werden verregaande maatregelen ingevoerd om de derde golf tegen te gaan, maar een verbod op niet-essentiële verplaatsingen is daar niet bij. Het zal dus druk worden in Oostende deze paasvakantie. De stad neemt daarom een heleboel extra maatregelen.

Net als tijdens de zomer en de kerstvakantie, zal Oostende ook in de paasvakantie inzetten op spreiding, zowel door het aanbod als met een dynamisch crowdcontrolplan en de inzet van het Stadsteam. “Zo kan iedereen hopelijk genieten van mooie en veilige momenten in Oostende”, klinkt het.

Grote affiches

“We doen er opnieuw alles aan om een optimale spreiding van de bezoekers te verzekeren over het hele grondgebied van Oostende”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Met een nieuwe speurtocht in Mariakerke en een inspiratiecampagne over de groene gordel rond de stad zetten we mensen aan om de minder drukke plaatsen van de stad op te zoeken. Op die manier voorkomen we dat te veel mensen tegelijk op dezelfde locaties zijn. We rekenen uiteraard op iedereen om de gouden regels te blijven naleven om voor zichzelf én voor anderen een veilige vakantie mogelijk te maken.”

Er komen extra openbare toiletten op verschillende locaties

In het straatbeeld komen verschillende grote affiches om bezoekers te inspireren om andere en dan vooral groene troeven van Oostende, zoals het Groen Lint, te ontdekken. Bezoekers kunnen via #ookditisoostende op Instagram meer informatie krijgen over de locaties in beeld. De combinatie van de beelden in de stad en online zal bezoekers aanzetten om de minder drukke omgeving rond de stad op te zoeken.

Toerisme Oostende ontwikkelde bovendien een nieuwe speurtocht in Mariakerke, gericht op kinderen en jongeren vanaf tien jaar. Een dief stal een kunstwerk van James Ensor en aan de hand van hints ontrafelt de bezoeker het mysterie. Je kunt de app gratis downloaden en erop uittrekken, het startpunt is het graf van James Ensor.

Er wordt ook opnieuw ingezet op crowdcontrol en spreiding. Tijdens de paasvakantie zal er een tijdelijk infopunt opgesteld worden op het Stationsplein. “Op deze manier zullen treinreizigers geïnformeerd worden en kunnen er op basis van het druktebeeld van het moment alternatieve wandelroutes aangeraden worden.”

Extra jobstudenten

Het aantal personeelsleden van het Stadsteam wordt opgetrokken door extra jobstudenten in te schakelen. Zo zullen meer mobiele teams bezoekers attent maken op het correct naleven van de maatregelen. Tegen 2 april komen er extra openbare toiletten op het Monacoplein (kant Kursaal), de Albert I-Promenade ter hoogte van de Vlaanderenstraat en op het parkeerterrein aan de Diksmuidestraat. De capaciteit van de toiletten op het Wapenplein zal ook verdubbelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.