Oostende zet vanaf 1 juli weer strandpolitie in

Na het succes van vorig jaar zal de strandpolitie ook dit jaar weer aanwezig zijn op het Oostendse strand.©Jeffrey Roos
Na het succes van vorig jaar zal de strandpolitie ook dit jaar weer aanwezig zijn op het Oostendse strand.©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Ondanks het tekort aan politiemensen zet Oostende net als vorig jaar weer strandpolitie in. Vanaf 1 juli zullen elke dag weer vier agenten en een coördinator dagelijks aanwezig zijn op het strand om er de orde te handhaven. De strandpolitie kreeg vorig jaar heel veel positieve reacties. “Allerhande vormen van overlast werden sneller verminderd”, zegt korpschef Philip Caestecker.

De strandpolitie verscheen vorige zomer voor het eerst ten tonele op het Oostendse strand, in een unieke samenwerking met de strandreddingsdienst, en noteerde meteen 412 interventies. “De strandpolitie hielp mee zoeken naar 290 verloren gelopen kinderen en vier verloren gelopen meerderjarigen”, blikt korpschef Philip Caestecker terug op vorige zomer. “Daarnaast werd elf keer de procedure drenkeling opgestart – telkens met een positieve afloop.”

Proactief aanwezig

“Elf keer werd er ingegrepen bij openbare dronkenschap, telkens met opsluiting”, gaat de korpschef verder met het bilan van vorig jaar. “Er waren 26 interventies waarbij de politie moest tussenkomen bij moeilijkheden op het strand en tien interventies bij een discussie of vechtpartij. Er werd ook zes keer ingegrepen bij zedenfeiten (exhibitionisme of aanranding). 20 keer moest de strandpolitie uitrukken bij een diefstal of gauwdiefstal en er waren ook zeven pogingen tot inbraak in strandcabines.”

“Tot slot werden er 27 processen-verbaal voor inbreuken op de stedelijke verordening opgemaakt. Dat ging dan om bedelaars, het negeren van een politiebevel, het maken van vuur op het strand, het spelen van muziek, wildplassen of mosselpluk op de golfbrekers. Naast deze interventies – die ambtshalve vaststellingen zijn of reacties op meldingen – is er de permanente proactieve aanwezigheid van de politie op het strand.”

Vorig jaar 3.340 uren

De cijfers bewijzen dat de strandpolitie wel degelijk een meerwaarde is. “Ondanks het grote succes van de strandpolitie, was is het erg capaciteitsverslindend”, vervolgt korpschef Caestecker. “De strandpolitie werd maar liefst 3.340 uren ingezet. Omgerekend is dat de capaciteit van tien personeelsleden. Maar daardoor werden verloren gelopen kinderen sneller teruggevonden en werden allerhande vormen van overlast sneller verminderd.”

“Als er al een verstoring van de openbare orde was, dan keerde de rust dankzij de strandpolitie sneller terug. Niet onbelangrijk: het zorgde ook voor een hoger veiligheidsgevoel bij de bevolking. Bovendien werd onze interventiepolitie quasi volledig ontlast van het strandgebeuren. De samenwerking met de strandredders werd vorig seizoen als erg positief ervaren. Er is een directe lijn tussen politie en strandreddingsdienst. We werken nauw samen en kunnen heel kort op de bal spelen. Er was permanente bijstand bij problemen en dat zorgde dan weer voor een hoger veiligheidsgevoel bij de strandredders.”

Commandopost

Komende zomervakantie worden opnieuw 50 agenten ingezet uit drie afdelingen, interventiepolitie, wijkpolitie en opsporingspolitie, bij de strandpolitie. Ze gaven zich daar allemaal vrijwillig voor op. “Die mensen werken niet fulltime op het strand, maar nemen de strandpolitie erbij, bovenop hun reguliere werk, dat blijft doorlopen”, gaat Caestecker verder.

“De vertrouwde gezichten van vorig seizoen zullen er dit jaar opnieuw bij zijn. Wat nieuw is? De commandopost, die zowel door de strandreddingsdienst als door de strandpolitie bemand wordt ter hoogte van het Kursaal, zal een stuk groter zijn ten opzichte van vorig jaar. Dat was nodig voor een professionele samenwerking van beide diensten, zonder elkaar te hinderen. De commandopost bestaat uit twee bouwlagen in een U-vorm.”

Niet voor aangiftes

De strandpolitie is vanaf 1 juli dan wel dagelijks aanwezig op het strand, maar was er eigenlijk al sinds zaterdag 12 juni. “De strandpolitie start jaarlijks haar activiteiten vanaf het tweede weekend van juni, maar dan alleen in het weekend. In september zal de inzet van de strandpolitie dan weer beperkt blijven tot de eerste twee weekends van de maand. Het is echter niet de bedoeling dat de burger de politie komt opzoeken in de commandopost op het strand. Voor aangiftes worden de mensen doorverwezen naar het commissariaat in de Lijndraaiersstraat. Voor dringende politiehulp kunnen mensen onze zichtbare diensten echter wel aanspreken op het strand. Of je kan ook de noodcentrale 101 bellen”, besluit de korpschef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier