Oostende zet open data online

We zien v.l.n.r. webmaster Jan Dewulf, Ine Plovie van de dienst strategische coördinatie en schepen van Digitalisering Kurt Claeys van de stad Oostende met op de laptop het logo van open data of DO². (Foto HH)
Redactie KW

Oostende stelt vanaf vandaag een massa gegegevens ter beschikking als open data onder de noemer ‘Digitale Open Data Oostende’ of DO².

Het idee achter ‘open data’ is dat stadsbesturen alle gegevens waarover ze beschikken, via internet toegankelijk moeten maken voor iedereen. Wie het wil, kan de gegevens gebruiken om een app of een website te maken. Dat gaat een overzicht van alle verenigingen of scholen tot de lijst van parkeerplaatsen voor mensen met een handicap, hondenpoepbuizen of ondergrondse afvalcontainers.

“We kozen om de bestaande info te recycleren tot open datasets zonder meerwerk”, zegt schepen van Digitalisering Kurt Claeys.”Open data hoeft geen aparte oefening te zijn. De actualisatie gebeurt automatisch terwijl we de website actueel houden. Dit concept mogen we zonder verpinken vernieuwend en inspirerend noemen. De informatie kan in verschillende formaten geopend worden.”

Dat vonden ook de vereniging voor overheidscommunicatie Kortom en de Vlaamse ict-organisatie V-ICT-OR, die de Oostendse open data uitriepen tot één van de vijf laureaten van de Prijs voor Digitale Communicatie 2015. Op 16 september wordt bekendgemaakt wie de winnaar wordt.

“Belangrijk is dat burgers zelf mogen laten weten welke informatie ze nog meer ter beschikking willen hebben”, zegt schepen Claeys. “Alles wat gevraagd wordt en beschikbaar is, zullen we online zetten. We zijn hier toch even zoet mee geweest omdat we het van de eerste keer goed wilden doen. We wilden een systeem dat zichzelf actueel houdt. Daar hebben we een tijd aan gewerkt. Maar dit zal alles wel eenvoudiger maken voor de toekomst.”

(HH)

www.oostende.be/do2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier