Oostende zet de grote middelen in bij verhuis van 80 bewoners naar nieuwe vleugel WZC A.Lacourt

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende werd dinsdagmorgen de grootste verhuis ooit uitgevoerd tussen twee woonzorgcentra. 80 bewoners werden er met speciaal ingerichte bussen verhuisd van WZC De Boarebreker naar de nieuwe vleugel van WZC A.Lacourt, zo’n twee kilometer verderop.

Drie bussen, 60 logistieke medewerkers en 110 leerlingen van het nabijgelegen Vesaliusinstituut werkten mee aan de verhuis. Recentelijk werd de nieuwbouwvleugel van WZC A.Lacourt afgewerkt. Omdat het huidige gebouw in WZC De Boarebreker binnenkort niet meer zal voldoen aan de normen wordt het binnen een jaar afgebroken. Aangezien de nieuwe vleugel in WZC A. Lacourt ondertussen klaar was konden de bewoners meteen hun intrek nemen in hun nieuwe kamer.

De verhuis, dat bleek een huzarenstukje. Maanden voorbereiding was eraan voorafgegaan. Bij de verhuis werden speciale bussen ingezet om de bewoners die mobiel en minder mobiel waren op een ordentelijke manier te verhuizen. “De bussen zijn speciale bussen voor minder mobiele mensen. In de bussen kunnen zetels uitgehaald worden waar vervolgens rolstoelen kunnen geplaatst worden. Met een speciale lift worden de mensen vervolgens van de bus gehaald. Het vervoer gebeurt in vijf ritten met drie bussen. De eerste rit startte om 7 uur en de laatste is om 15 uur voorzien. Daarbij werd zoveel mogelijk rekening gehouden met het dagritme van de bewoners. Bewoners die gewoonlijk vroeg wakker waren, werden op de eerste rit geplaatst. Bewoners die wat meer tijd nodig hebben, werden op de latere ritten geplaatst”, aldus schepen Natacha Waldmann (Groen), bevoegd voor Welzijn en Zorg.

Extra hulp

Naast de 60 logistieke medewerkers van Stad Oostende werden ook op andere logistieke vlakken, zoals bij onderhoud en de keuken extra inspanningen geleverd door de stad. Daarnaast werden door het nabijgelegen Vesaliusinstituut 110 leerlingen ingezet om mee te helpen bij de verhuis en de ondersteuning van de bewoners. “De leerlingen die ingezet werden zijn leerlingen van HBO5 verpleegkunde, maar ook enkele richtingen uit het secundair onderwijs zoals thuis- en bejaardenzorg, verzorging en organisatiehulp”, legt directeur Dirk Degrauwe uit. “Onze leerlingen werden vanaf ‘s morgens tot een groot stuk in de namiddag ingeschakeld om te helpen waar nodig is. Gaande van, het klaarmaken van de bewoners tot het ontvangen in het nieuwe woongedeelte en de begeleiding naar hun nieuwe kamer.”

Zasky Elvire (69) is de jongste bewoner die naar een nieuwe kamer mocht. “Ik woonde pas sinds juli in De Boarebreker, en krijg meteen een nieuwe kamer in een ander woonzorgcentrum. Hoe leuk is dat niet”, zegt ze. “Ik denk wel dat ik me goed zal voelen in mijn nieuwe thuis. Al zal het aanpassen worden in het begin.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier