Oostende vraagt ‘deftige’ vuilniszakken

Glenn Hoorelbeke is senator bij JCI Middenkust. © GLO
Redactie KW

Gescheurde vuilniszakken, voor veel Oostendenaars is het wekelijkse kost. Glenn Hoorelbeke, senator bij JCI Middenkust, is het beu en neemt het heft in eigen handen: via een Facebookpagina wil hij de Oostendse politici wakkerschudden.

JCI (Junior Chamber International) Middenkust is een internationale organisatie van jonge ondernemers. “Ik zwaai binnenkort af bij JCI de maximum leeftijd is 40 jaar en wou nog eens een grote actie organiseren om op een passende manier afscheid te nemen”, steekt Glenn Hoorelbeke van wal.

“In het verleden heeft JCI al heel wat verwezenlijkt in Oostende: in 1969 waren we mee verantwoordelijk voor het verkeersvrij maken van de Kapellestraat. In 1974 werkten we mee aan de plannen voor een industriezone rond de stad. We vonden het belangrijk dat Oostende zich niet enkel focuste op de visserij, maar ook gebruik maakt van de achterhaven om andere sectoren aan te trekken. In 1989 ijverde JCI voor de opwaardering van de Albert I-promenade, en in 1991haalde de vereniging 143 Chinese bedrijven naar Oostende. In 2012 hebben we dan nog 65.000 dollar opgehaald voor de natuurramp in Haïti. Dat geld ben ik persoonlijk gaan afgeven in New York aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.”

De laatste actie van Glenn blijft lokaler en richt zich op de vuilniszakkenproblematiek in Oostende. “Woensdagavond 1 april had ik er genoeg van”, vertelt hij. “Voor de zoveelste keer scheurde mijn vuilniszak. Daarom richtte ik een Facebookpagina op: Wij willen deftige vuilniszakken. In minder dan een week tijd kon de pagina al meer dan 1.700 likes verzamelen. Het is duidelijk een thema dat leeft bij de Oostendenaars.”

30.000 gezinnen

Glenn benadrukt dat zijn actie apolitiek is. “En laat me ook duidelijk zijn: de stad doet veel. Maar dit is een thema waar alle Oostendenaars mee geconfronteerd worden. Ik wil een statement maken. Wat er dan precies mis is met de vuilniszakken? Wel, eerst en vooral de bovenrand. Die scheurt heel snel. Daarnaast stel ik me ook vragen bij de zijdelingse lassing. Op Facebook opperden enkele mensen dat het kan zijn dat die scheurt omdat je er te veel inpropt, maar daar heb ik mijn twijfels bij.”

“De stad heeft een monopolie, en dan verwacht je toch dat er kwaliteit wordt geleverd”, gaat Glenn verder. “Moest ik kunnen kiezen bij wie ik mijn vuilniszakken kocht, zou het alleszins niet meer bij de stad zijn. Ik maakte even de rekensom: er zijn ongeveer 30.000 gezinnen in Oostende. Stel dat die allemaal één vuilniszak per week gebruikten, aan 1.40 euro per zak. Dat komt dus op 2.184.000 miljoen euro per jaar. Uiteraard kost de productie van zo’n zak ook een aardige duit, maar ik zou er geen probleem mee hebben om bijvoorbeeld 2 cent meer te betalen voor een kwaliteitsproduct. Ik heb trouwens geen moeite met de prijs van een vuilniszak, maar dan verwacht je uiteraard wel kwaliteit.”

Leverancier?

Volgens Glenn is de producent van de vuilniszakken nergens terug te vinden. “Ik vind nergens terug aan wie je de klacht kan richten. De stad is leverancier, maar geen producent. Die zou toch moeten bekend zijn? Daarnaast hoorde ik ook dat je je rol naar het stadhuis kan brengen indien je vuilniszak scheurt. Dat moest ik via via horen, ik kon het nergens via een officieel kanaal terug vinden. Maar wie heeft er daar nu tijd voor? Als je al drie, vier vuilniszakken gebruikt vooraleer er eentje scheurt, ga je dan echt die rol gaan terugbrengen? Ik vind dat verzuring van de burger. Ik denk ook dat het voor de ophalers niet evident is: men moet die gescheurde vuilniszakken oplappen met tape. Ik beklaag die mensen hun rug.”

Wat met alternatieven? “Containers zijn een mogelijke oplossing, maar dan is er nog minder parking en nog minder groen in de stad. En dan trek je ook ongedierte en sluikstorten aan. En dan heb ik nog niet over de meeuwenproblematiek gesproken. Misschien is het tijdstip van de ophaling – naast de betere kwaliteit – een oplossing: zou het niet beter zijn om het afval van de winkels ‘s avonds al op te halen? Anders geef je de meeuwen vrij spel.”

“Wat het uiteindelijke doel is van de Facebookpagina? Wel, bij 2.500 likes stappen we naar de burgemeester. We eisen meer transparantie van de stad. Nu ik afscheid neem van JCI Middenkust, wil ik nog iets verwezenlijken”, geeft Glenn Hoorelbeke tot slot nog mee.

Reactie burgemeester

Burgemeester Jean Vandecasteele heeft goed nieuws te melden: vanaf deze zomer komen er nieuwe vuilniszakken. “Op 21 april wordt de aanbesteding voor dit nieuwe type zakken gelanceerd. Normaal gezien zouden de nieuwe vuilniszakken tegen de zomer beschikbaar moeten zijn. Dit nieuwe type ook bekend als t-shirtzakken beschikt over twee lussen, waardoor er geen naden meer zijn en de vuilniszak dus ook minder snel scheurt. De vuilniszak kan ook opgehangen worden veel mensen hangen thuis hun vuilniszak aan een haak en het ophangen helpt ook tegen de meeuwen. Maar de vuilniszakken meeuwenbestendig maken, dat is een heel andere problematiek. De zakken zelf worden niet steviger, want dan zouden we de prijs moeten verhogen. Nu blijft de prijs van 1,40 euro per zak behouden. In totaal hebben we trouwens sinds 2011 maar 13 officiële klachten ontvangen”, geeft burgemeester Vandecasteele tot slot nog mee.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier