Oostende voor Anker focust op folklore in de visserij

Redactie KW

Oostende voor Anker is van 26 tot en met 29 mei e.k. aan haar 17de editie toe en verwacht ca. 160 historische vaartuigen.

Het belevingsfestival van het varend erfgoed van de Noordzee focust op de folklore in de Oostendse visserij.

Het epicentrum van oostende voor Anker (OvA) speelt zich af in het Montgomery- en Mercatordok waar ca. 160 schepen en boten van sloep tot driemaster aangemeerd zijn. Aan de wal is de sfeer te plukken op het St.-Petrus en Paulusplein en het Stationsplein met optreden van zowat 35 muziekgroepen. Daar tref je ook de talrijke infotenten, demonstraties van oude ambachten en kunstenaars.

Een vloot van zeven vaartuigen staat doorlopend garant voor zeetochten. De folklore in de visserij vormt het thema 2016: een ontdekkingstentoonstelling die de Oostendse vissers van 100 jaar geleden in beeld brengt, op smaak gebracht door muziek en locale gastronomie. Aan de cruisekaai ligt een heuse oorlogsvloot aangemeerd. Daar grijpt op zaterdag 28 mei om 14 uur aan boord van de A 960 Godetia de zeezegening plaats.

Ook de winkelstraten in het stadscentrum horen nu tot het ankergebied van het maritieme evenement en op zondag 29 mei vormt dit circuit het traject voor een zeereuzenstoet geëscorteerd door diverse muziekkapellen. Op het St.-Petrus en Paulusplein kan het kleine en grote grut de masten in en de ra’s op. Al wie wil kan daar onder veilige omstandigheden in het wand klimmen en de zeilen hijsen.

OvA is een gratis festival van het erfgoed van de Noordzee. Alleen de zeetrips kosten ca. 30 euro per persoon. De organisatie vraagt wel omwille van het veiligheidsniveau 3 om zoveel mogelijk grote tassen thuis te laten, zeker als je vaartuigen wil zoeken kan dat tot tijdverlies leiden. En wie naar OvA afzakt doet dat beter per fiets of met het openbaar vervoer.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.