Oostende organiseert geen staande recepties meer en annuleert Eindejaarsvuurwerk

Oostende annuleert het eindejaarsvuurwerk. © Foto Toerisme Oostende
Hannes Hosten

Oostende annuleert het Eindejaarsvuurwerk en de Nieuwjaarsduik en stelt het Podcastfestival uit. Bovendien zal de stad geen staande recepties meer organiseren en worden andere organisaties opgeroepen hetzelfde te doen.

Het stadsbestuur roept iedereen op om de maatregelen van het Overlegcomité nauw op te volgen. Er zullen extra controles volgen, maar de stad doet in de eerste plaats een beroep op de verantwoordelijkheid van elke Oostendenaar.”De cijfers geven aan dat het virus nog steeds sterk circuleert in Oostende, waarbij ook heel wat mensen besmet blijken zonder dat ze symptomen hebben”, zegt de stad.

De Veiligheidscel van de stad Oostende kwam deze ochtend opnieuw bijeen om de lokale toepassing van de nieuwe nationale maatregelen te bespreken. Er komen geen bijkomende maatregelen, maar het stadsbestuur wil wel zorgen dat iedereen de bestaande maatregelen zo goed mogelijk opvolgt.

Geen staande recepties meer

De stad organiseert voorlopig ook geen staande recepties meer voor huwelijken, jubilea, ontvangsten… “Op recepties staan mensen vaak dicht bij elkaar en lopen aanwezigen vaak rond, waarbij ze op korte tijd veel contacten hebben. Zo kan het virus op dit soort evenementen makkelijk circuleren”, klinkt het. Ook de geplande ontvangst van de SARO (Senioren Adviesraad Oostende) op zaterdag 20 november wordt daarom uitgesteld. De Veiligheidscel beveelt ook alle Oostendse verenigingen, maar ook bedrijven en particulieren aan om voorlopig geen staande recepties meer te organiseren.

“Privébijeenkomsten blijven mogelijk, maar uit de cijfers blijkt dat samenkomsten van vrienden of familie één van de grootste bronnen van besmetting zijn. Voorzichtigheid, afstand houden, een mondmasker dragen én gezond verstand zijn hier de sleutel”, zegt het stadsbestuur. “Op dit moment zijn ook heel wat mensen besmet zonder dat ze symptomen vertonen. Vanaf zaterdag 20 november moet ook op privé-evenementen verplicht met het CST gewerkt worden vanaf 50 aanwezigen.”

Evenementen uitgesteld

Stad Oostende blijft voorlopig uitgaan van een eindejaarsperiode met een aantal evenementen die kunnen doorgaan omdat ze buiten en coronaproof georganiseerd zullen worden. Dan gaat het bijvoorbeeld over Winter in het Park in het Leopoldpark of de Lichttunnel in de Adolf Buylstraat. Bij de Lichttunnel zal niet gewerkt worden met klank- en lichtshows op vaste tijdstippen, maar zal er een permanente sfeer- en lichtanimatie zijn, waardoor een goede spreiding van het publiek gegarandeerd is.

Het DS Podcastfestival dat begin december gepland stond, wordt door organisator De Standaard uitgesteld naar begin april. Ook de Nieuwjaarsduik zal dit jaar niet doorgaan. Stad Oostende besliste zelf om het Eindejaarsvuurwerk voor dit jaar af te gelasten. De Nieuwjaarsreceptie voor inwoners en tweedeverblijvers (normaal gepland op 9 januari) en de aanpak hiervan wordt de komende weken verder bekeken.

Besmettingen

De afgelopen 7 dagen waren er 600 positieve gevallen geregistreerd. Relatief gaat het om 837,4 besmettingen per 100.000 inwoners. In drie woonzorgcentra is er telkens één bewoner besmet geraakt en in één voorziening met assistentiewoningen zijn er vier personen positief. In de Oostendse scholen zijn er de afgelopen week 111 leerlingen en 35 personeelsleden gemeld met een coronabesmetting. Het merendeel van de besmettingen gebeurde wel buiten de school.

In de Oostendse ziekenhuizen liggen momenteel 62 personen met corona, waarvan vier intensieve zorgen krijgen. Opvallend is dat de ziekenhuizen melden dat er ook heel wat mensen opgenomen worden voor niet-coronagerelateerde zaken (breuken, andere ziektes,…), maar dat dan bij testing blijkt dat ze ook positief zijn op corona, vaak zonder enig symptoom. Het virus circuleert blijkbaar nog ruimer dan uit de besmettingscijfers na een PCR-test kan worden afgeleid.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.