Oostende onder de loep (4) – De vier oerelementen in koper gevangen

foto ML
foto ML
Redactie KW

Velen (her)ontdekken tegenwoordig het plezier van het wandelen. Zowel in de natuur als in de stad. Wie Oostende doorkruist, passeert ettelijke plaatsen, beelden of objecten met een bijzondere geschiedenis. Marc Loy, stadsgids bij Gidsenkring Lange Nelle, haalt elke week zijn loep boven, op zoek naar opvallende Oostendse verhalen. Vandaag: het opvallende sculptuur in de Van Iseghemlaan.

Sinds 2002 siert een monumentaal beeldhouwwerk van beeldhouwer en juwelenontwerper Hubert Minnebo de gevel van het appartementsgebouw ‘Venuskam’ in de Van Iseghemlaan 6 in Oostende. Op een straatlengte van dijk, strand en zee verwijst de koperen creatie naar de vier oerelementen die in eeuwig samenspel ook onze kustlijn vormen.

De sculptuur met de naam Hun verbondenheid illustreerden ze volgens strikte regels van kunstenaar Hubert Minnebo is 11 meter hoog en is gevat tussen twee raamtrafeeën van dit acht verdiepingen hoge flatgebouw. Het in koper uitgevoerd werk uit 2002 werd in opdracht van de bouwheer Johan Vandewoestyne geplaatst tijdens de bouw van het complex.

We herkennen duidelijk de handtekening van de kunstenaar: het kenmerkende hoofd van de centrale vrouwenfiguur karakteriseert zich door een verticale lijn en twee cirkels. We zien van boven naar beneden een vogel, een vrouw en een vis. De vogel staat voor de lucht , de vrouw voor de aarde en de vis voor het water . Daarmee zijn al drie van de vier oerelementen ingevuld. Het vierde, het vuur , ontbreekt figuratief maar laat zich lezen in het voor dit kunstwerk gebruikte materiaal: koper. Dit metaal is uit het vuur geboren en staat ook symbool voor de zon: de koperen ploert , zoals Multatuli ooit dit hemellichaam beschreef.

Voor zijn monumentale beelden in open ruimte werkt Minnebo onder meer met koperen platen die hij hamert en bewerkt om ze dan aan elkaar te lassen tot een ensemble.

In dezelfde straat vinden we boven op de luifel van het Kursaal ook nog eens de vier oerelementen Water, Lucht, Aarde en Vuur weer in het werk met deze naam van de Antwerpse beeldhouwer Oscar Jespers.

Eeuwige dynamiek

Beide werken refereren ook aan deze vier natuurelementen die nog dagelijks onze kust vorm geven: de zee ( water ) voert zand ( aarde ) aan. De wind (de door de zon opgewarmde lucht die zich verplaatst) waait het zand op tot duinen. Dit samenspel van de elementen vormt zo onze natuurlijke kustlijn. Waar de dynamiek van dit eeuwige proces door de mens verstoord wordt door de ‘verstening’ van onze kust, corrigeert de afdeling Kust van de Vlaamse overheid door het strandvolume weer op peil te brengen door zandopspuiting. Voor die zandsuppletiewerken voeren zandzuigers materiaal aan vanaf de zandbanken op zee.

Hubert Minnebo (81) is geboren in Brugge maar werkt en woont al decennialang in Stalhille langs het kanaal. Hij begon als kunstschilder, etser en tekenaar, evolueerde naar beeldhouwer in chroomaluminium en koperen reliëfs om zich dan te vervolmaken in bronzen beelden, monumentale sculpturen en gouden juwelen in een zeer eigen en herkenbare stijl.

Ander werk van Minnebo in de Oostendse openbare ruimte vinden we ook in het plantsoen van het RVT Godtschalck op de Oosteroever.

(ML)