Oostende maakt handelszaken toegankelijker met ‘bellend’ vlak

We zien v.l.n.r. schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn, CEO Filip Roelandt van het Economisch Huis Oostende en schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti. © GF
Hannes Hosten

Oostende wil zich inzetten om de toegankelijkheid van gebouwen in de stad te vergroten. Lokale handelszaken met een drempel aan de ingang zijn moeilijk toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. Daarom wordt een proefproject gelanceerd waarin handelaars met steun van de stad een wegneembaar hellend rijvlak kunnen aankopen.

Het is een zogenaamd ‘bellend vlak’: aan de deur van de handelszaak wordt op zithoogte een bel bevestigd met daarnaast een herkenbaar logo. Als iemand met beperkte mobiliteit op de bel drukt, plaatst de uitbater van de handelszaak een wegneembaar hellend oprijvlak om de drempel te overbruggen. Na gebruik kan de handelaar het vlak gemakkelijk opbergen. Via een proefproject wil de stad tien ‘bellende vlakken’ aanbieden aan lokale handelaars voor een prijs van 100 euro per vlak. Stad Oostende neemt de overige aankoopkosten op zich, binnen het budget van 6500 euro.

Om het project uit te voeren wordt samengewerkt met Dito vzw, een vereniging voor mensen met een beperking. Dito vzw zal de aanvragen van handelaars behandelen, de drempel komen opmeten en de ‘bellende vlakken’ aankopen en leveren bij de handelszaak. info via west-vlaanderen@ditovzw.be. (HH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier