Oostende lanceert ‘dementievriendelijk’ label

Gillian Lowyck

Naar aanleiding van de Week van de Dementie lanceert Stad Oostende het project Dementievriendelijk Oostende. Er vinden tal van activiteiten plaats en er wordt ook een label gemaakt waarvan dementievriendelijke organisaties gebruik kunnen maken.

Van 14 tot 21 september loopt de Week van de Dementie. Stad Oostende organiseert met heel wat partners tal van activiteiten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. “Doel van het project is om zoveel mogelijk mensen te informeren hoe men het beste omgaat met personen met dementie”, zegt schepen Natacha Waldmann (Groen). “Oostende heeft een oudere bevolking en ook hier komt dementie meer en meer voor.” Tegen 2035 zou het aantal personen met dementie toenemen met 27,6 procent.

De Week van de Dementie is geen eindpunt; de stad wil zoveel mogelijk hierop inzetten en er zullen regelmatig initiatieven plaatsvinden. Eén hiervan is het lanceren van een label. “Het project herken je aan de rode zakdoek met de knoop. Dit verwijst naar de knoop die men vroeger in een zakdoek legde om iets niet te vergeten. Dit logo werd zelf door mensen met dementie uitgekozen. Als je het label ziet, betekent dit dat de organisatie of persoon op de hoogte is van hoe je het best omgaat met mensen met dementie”, klinkt het. “Dit is geen kwaliteitslabel, maar een label dat solidariteit toont.”

En er zijn ook al concrete stappen gezet om het label in de praktijk toe te passen: zo krijgen alle medewerkers van de bibliotheek een vorming over hoe om te gaan met personen met dementie en wordt er in samenwerking met gidsenkring Lange Nelle een rondleiding uitgewerkt in Mu.ZEE.

Stad Oostende kocht onlangs ook verteltassen dementie aan. “Dankzij de verteltassen leren kinderen op een speelse manier hoe ze op een respectvolle wijze met mensen met dementie omgaan”, geeft schepen Waldmann nog mee.

Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.oostende.be/dementievriendelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier