Oostende laat burgers stemmen over bepaalde projecten via digitaal platform

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Met het participatieplatform ‘Ons Oostende’ wil Stad Oostende de inwoners betrekken bij beslissingen over bepaalde projecten. Daarvoor ging het in zee met CitizenLab, een Belgisch bedrijf dat pionier is in digitale participatie.

De Stad wil via een nieuw digitaal platform de inwoners van de stad en andere belanghebbenden een stem geven om mee het beleid van de stad te sturen. “Gent en Antwerpen hebben al iets gelijkaardigs”, zegt schepen van Samenleven, Maxim Donck (N-VA). “Wij werken dan weer met andere inhoudelijke projecten. De bekende babbelbanken bijvoorbeeld. Als stad kochten we twintig nieuwe banken aan. De burger kan nu mee kiezen waar die banken moeten komen, via ‘Ons Oostende’. De bedoeling is dat alle nieuwe projecten op het platform komen.”

Wie mee wil helpen beslissen moet zich daarvoor wel even registreren op ons.oostende.be. Niet alleen Oostendenaars, maar ook tweedeverblijvers en zelfs dagtoeristen kunnen van het digitale platform gebruik maken. Naast de website komt er een digitaal systeem in alle ontmoetingscentra waar mensen kunnen stemmen. Wie niet digitaal aangelegd is, kan dat via een papieren formulier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.