Oostende krijgt een nieuwe brandweerkazerne aan de rand van de stad

© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het College van Burgemeester en Schepenen gaf donderdag de goedkeuring voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Oostende. Die komt aan de rand van Oostende op de grens met Bredene. “Kleinere aanrijtijden, meer ruimte en minder lawaai voor de buurtbewoners.”

Oostende schreeuwt al langer om meer ruimte. De huidige brandweerkazerne in de Veldodroomstraat barst dan ook uit haar voegen. “Als we nu opgeroepen worden voor een dringende interventie in de haven, in de industriezone of in Bredene, dan is onze aanrijtijd veel te lang”, zegt brandweerkapitein Dries Van der Veken. “Die aanrijtijd willen we gevoelig verminderen. Bovendien kampen we al jaren met een plaatsgebrek voor al onze voertuigen en er is ook een nijpend tekort aan kantoorruimtes.”

Vervelende sirenes

De nieuwe brandweersite komt op de plaats waar nu de Stedelijke Werkhuizen hun onderkomen hebben. “We gaan een nieuw gebouw voor de stadsdiensten optrekken achteraan de site. Daardoor komt er veel meer ruimte vrij voor de brandweer”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

“Bovendien bewijzen we volgens mij ook de buurt waar de huidige brandweerkazerne komt, een dienst. Want ik kan me voorstellen dat in- en uitrijdende vrachtwagens en sirenes van de verschillende voertuigen van de brandweer, heel vervelend zijn. De keuze om de nieuwe brandweerkazerne buiten de woonwijken op te trekken is dan ook een logische keuze.”

Ook in Bredene zijn ze tevreden met de plannen. “Dat de brandweerkazerne op de grens tussen Oostende en Bredene komt, stemt ons tevreden”, reageert burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit) op de plannen. “Het zal ervoor zorgen dat de brandweer sneller ter plaatse is en er komt een hogere bedekkingsgraad in onze contreien. Ik ben een tevreden burgemeester.”

De nieuwe kazerne moet er tegen 2024 staan. Voorlopig er nog geen duidelijkheid wat er met de oude brandweerkazerne staat te gebeuren.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.