Oostende krijgt 38.000 euro Vlaamse steun voor bestrijding radicalisering

Redactie KW

Oostende krijgt 38.000 euro uit een potje van Vlaams minister Liesbeth Homans voor de bestrijding van radicalisering.

“We zullen er geen nieuwe dingen mee doen, maar de bestaande zaken wel wat intensiever doen”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte.Negen steden en gemeenten krijgen steun uit het potje van Liesbeth Homans: Vilvoorde (85.000 euro), Antwerpen (82.300 euro), Gent (71.041 euro), Aalst (61.400 euro), Maaseik en Dilsen-Stokkem (60.295 euro), Menen (58.500 euro), Zele (56.775 euro), Mechelen (55.000 euro) en Oostende (38.000 euro) met het laagste bedrag van allemaal. Voor de negen samen wordt 568.311 euro uitgetrokken.

De ondersteuning van de betrokken gemeenten past in het actieplan tegen radicalisering dat de Vlaamse regering in april goedkeurde. In juli werd een projectoproep uitgeschreven. Bedoeling is steden en gemeenten te ondersteunen in hun preventieve aanpak van de radicalisering. Als de begroting het toelaat, kunnen de projecten nog twee keer worden verlengd. “Met deze middelen zullen we hetzelfde doen wat we nu al doen, maar wat intensiever”, aldus Johan Vande Lanotte. “We plannen een vormingsdag voor het onderwijs en nog meer samenwerking met het werkterrein op repressief en preventief vlak.”

“Kort op de bal”

“Nu al bestaat een veiligheidsoverleg met de burgemeester, de korpschef van de politie en het hoofd van de integrale veiligheid. Daar noemen wij de mensen van wie we denken dat ze moeten opgevolgd worden. Er zijn dus inderdaad een aantal mensen die we opvolgen. Een aantal zijn opgepakt. We denken dat we in Oostende geen teruggekeerde Syriëstrijders hebben, mogelijk zijn er wel al één of twee vertrokken, al weten we dat niet zeker. Ze kunnen ook naar een ander Europees land vertrokken zijn.”

“We spelen kort op de bal”, zegt de burgemeester. “Als we opmerken dat iemand radicaliseert, bekijken we wie het vlotst contact kan nemen om die persoon op te volgen: CAW, Sociaal Huis, straathoekwerk, CLB… Bij jongeren contacteren we ook het gezin. Dat is nog nooit gebeurd, maar het ziet ernaar uit dat we nu binnenkort voor het eerst contact zullen moeten nemen met twee mensen. Ik ben van plan om de eerste keer zelf mee te gaan.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier