Oostende krijgt 3 miljoen euro van EU om zusterstad Banjul te versterken

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Stad Oostende kreeg van de Europese Unie een subsidie van 3 miljoen euro om het lokaal bestuur van zusterstad Banjul in Gambia te versterken op vlak van milieu- en natuurbeheer, afvalverwerking, ondernemerschap en gezondheidszorg.

De stedenband tussen Oostende en de Gambiaanse stad Banjul bestaat al sinds december 2003. De laatste jaren leverde Oostende goed werk op vlak van versterking van het stadsbestuur in Banjul rond afval, onderwijs, gezondheidszorg, culturele uitwisseling en milieu. Met de steun van Europa van 3 miljoen euro kan het stadsbestuur verder inzetten op de versterking van Gambiaanse hoofdstad. “We zijn de eerste Vlaamse stad die een project van die omvang binnen haalt”, vertelt een trotse schepen Silke Beirens (Groen). “Het subsidieprogramma ‘Local Authorities – Partnerships for Sustainable Cities’ focust op de stedelijke ontwikkeling via reeds bestaande samenwerkingsverbanden tussen stadsbesturen en partnerlanden van de EU. Met de toekenning van de subsidie en de opstart van het project mag Oostende zich met trots naast grootsteden als Madrid, Bordeaux, Berlijn en Parijs plaatsen. Voor de projectgroep werden 258 dossiers ingediend en na een strenge selectie vielen er 16 steden in de prijzen, waaronder Oostende.”

Vijf pijlers

De algemene doelstelling van het project is om het lokaal bestuur in Banjul te versterken en de stad verder te ontwikkelen als innovatieve en creatieve stad. De investering van 3 miljoen euro moest de stad klaarmaken voor de toekomst. Daarom richt de Stad Oostende zich op vijf pijlers. In eerste instantie moet het lokaal bestuur versterkt worden. “We willen efficiënte publieke diensten”, vertelt stedenbandcoördinator Peter Vanslambrouck. “We willen opleidingen, seminaries en workshops geven. Daarnaast willen we ook een ‘peer to peer’ uitwisseling. We willen er een efficiënte en innovatieve administratie neerzetten op vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit, financieel beheer, publieke diensten, databeheer, klimaatverandering en communicatie. Een tweede pijlers is het afvalbeheer. We gaan het afvalbeheer monitoren en evalueren. We gaan er inzetten op recycleren. Daarnaast willen we ook de bevolking sensibiliseren om beter te sorteren. De stortplaats moet er beter beheerd worden en we willen een efficiënt ophaalsysteem. Ook de verbetering van veiligheid en hygiëne voor de werknemers moet aangepakt worden. Afval blijft een pijnpunt in heel West-Afrika.”

Burgemeester van banjul Rohey Malick Lowe was in oktober 2019 nog op bezoek in Oostende.
Burgemeester van banjul Rohey Malick Lowe was in oktober 2019 nog op bezoek in Oostende.© JRO

Ook de vergroening van Banjul is een belangrijk punt op de agenda. “We willen boomplantacties, de verhoging van de biodiversiteit, een duidelijke CO2 reductie en ook een reductie van luchtvervuiling en hittestress”, gaat de stedenbandcoördinator verder. “Banjul wordt geflankeerd tussen een strand aan de ene kant en aan de andere kant mangroves. Het ligt ook een stuk lager dan de zeespiegel. Door aanplanting van kokosbomen en andere vegetatie willen we Banjul beschermen tegen de stijging van de zeespiegel. Daarnaast willen we propere stranden en de bescherming van de Tanbi Wetlands. Op die manier maken we de stad ook aantrekkelijker voor toeristen.”

Radio Banjul

Zeven jaar geleden gingen nog maar 3.000 leerlingen naar school in Banjul. “Twee jaar geleden zijn we begonnen met enkele kleine projectjes en daar willen we verder op inzetten. Zo willen we de voormalig schoolgebouwen op Crab Island renoveren. We willen er beroeps- en technische opleidingen. Daarnaast willen we een informatiecentrum voor ondernemers en ondersteuning bieden aan startende bedrijven”, aldus Peter Vanslambrouck. Ook de oprichting van Radio Banjul, de oprichting van een kunstencentrum en acties rond gezondheid staan nog op het programma. Een laatste pijler is de samenwerking met het Edward Francis Small Teaching Hospital. De Stad Oostende wil er een onderzoeks- en behandelingscentrum voor brandwonden oprichten. Daarnaast wil het ook de basis hygiëne gaan verhogen via monitoring en opleidingen. Ook de spoedafdeling heeft wat bijsturing nodig.

Het contract met de Europese Commissie werd ondertussen ondertekend. De werken in Banjul zullen door een lokaal projectteam van acht mensen in goede banen geleid worden. De aanwerving loopt volop. Departementshoofd Publieke Relaties Vicky Pettens en stedenbandcoördinator Peter Vanslambrouck vertrekken op donderdag 30 januari naar Banjul om de nodige voorbereidingen te treffen. Ook binnen de Stad Oostende is er uitbreiding van het stedenbandteam. Er loopt een vacature voor een voltijds projectcoördinator. Binnen hier en drie jaar zou de 3 miljoen euro benut moeten zijn en zou Banjul op verschillende vlakken een sterke stad moeten zijn. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier