Oostende klaar voor bruisend carnavalsweekend

Het 128ste Bal Rat Mort staat in het teken van James Ensor. © FRO
Redactie KW

Het Oostendse carnaval 2020 heeft zijn traditionele start gemist. Het Wullok Bal werd, door onvoorziene omstandigheden, tot twee keer toe afgelast. En voor het eerst sinds de oprichting van het Hof der Prinsessen werd geen nieuwe Prinses Carnaval verkozen.

Voor de titel van Prins Carnaval moest Prins Mario geen verkiezing ‘winnen’. Het doet pijn dat het carnavalsgevoel stilaan doodbloedt, maar de echte carnavalisten laten het niet aan hun hart komen. Dit weekend wordt er volop carnaval gevierd in Oostende.

Vanavond, vrijdag 6 maart, om 19 uur heeft de aanstelling van Prins Carnaval 2020, Prins Mario, plaats in het stadhuis. De Jeugdprins van de Kloeffe Xavi en de twee Jeugdprinsessen (Imani en Zinah) worden in de hulde betrokken. Traditioneel wordt deze plechtigheid bijgewoond door alle carnavalsgroepen in een carnavaleske outfit. Ook de lokale politici zullen aanwezig zijn.

Afterparty met dj Charles Karsters

Om 20 uur vertrekt de Cimateirestoet via Vindictivelaan en Visserkaai naar het Wapenplein. Aan de ingang van het stadhuis worden gratis cimateires (lampionnen)uitgedeeld. Om 20.30 uur start de Vuurshow Julie Arts, gevolgd door Verbranding Tjannie Carbon (Wapenplein). Traditioneel wordt Tjannie Carbon, met een speech van Glenn Dangreau, voorzitter van De Kloeffe, veroordeeld tot de brandstapel. Om 21 uur zijn de carnavalisten uitgenodigd op de afterparty met dj Charles Karsters in de tent op het Wapenplein.

Carnavalsstoet

Op zaterdag 7 maart beginnen de activiteiten al om 12 uur met gratis grime en animatie in de tent op het Wapenplein. Vanaf 14 uur verzamelen de carnavalswagens en groepen op het Petrus & Paulusplein en om 15 uur wordt de start gegeven van de Kindercimateirestoet. Die gaat via de Visserskaai naar het centrum. Vanaf 16 uur wordt de verbranding Mini Tjannie Carbon verwacht, gevolgd door de spectaculaire Mini-Kloeffe & Spekkeworp. Daarna wordt er gefeest en gedanst in de tent met dj Savas. Om 20 uur heeft de stad gezorgd voor een optreden van The Romeo’s. Vanaf 21 uur kan je terecht in het kursaal voor het 128ste Bal Rat Mort. De editie staat in het teken van James Ensor. Wie graag maskert, mag niet ontbreken.

Oostende klaar voor bruisend carnavalsweekend
© FRO

Op zondag 8 maart trekt de carnavalsstoet uit. Tegen 14 uur verzamelen de deelnemende groepen en wagens in de Torhoutsesteenweg, tussen Petit Paris en ‘t Paard. Om 15 uur start de stoet aan Petit Paris, via de Alfons Pieterslaan richting centrum, het Wapenplein. Om 16 uur is er een optreden van de Wullok Show Girls gepland, gevolgd door de traditionele Kloeffeworp. Het feest in de tent wordt afgesloten met een optreden van Yves Segers (om 18.30 uur) en Filip D’Haeze (20 uur). Daarna volgt nog een afterparty met Savas tot in de kleine uurtjes. (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier