Oostende kijkt met een postkoloniale blik naar het verleden: “We willen ontmoetingen creëren”

Avansa Oostende Westhoek en de stad Oostende werken samen een programma uit. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Oostende is nauw verbonden met Koning Leopold II en de geschiedenis van het kolonialisme: een thema waar veel uiteenlopende meningen over bestaan. Avansa Oostende Westhoek en de stad Oostende werkten een programma uit dat naar het verleden kijkt met een hedendaagse bril. “Meer kennis zorgt voor meer wederzijds begrip en inzicht.”

Stad Oostende is op enkele niveaus bezig met dekolonisering. “In heel Europa en België wordt de dekolonisering onder de loep genomen. Zeker in een stad als Oostende leeft het thema enorm, want op elke hoek ongeveer word je geconfronteerd met het koloniaal verleden ofwel in de vorm van een standbeeld tot straatnamen of gebouwen”, legt Kris Carlier, coördinator van Avansa uit. “Oostende haalt zijn grandeur uit die periode. Je kan er dus niet onderuit. Anno 2022 willen we daar op een andere manier tegenaan kijken. Tijdens die koloniale periode is de racistische manier van kijken begonnen. Ik ben bijvoorbeeld niet geboren tijdens de kolonisatieperiode. Ik ben een kind van de jaren 70, maar toch wil ik hier niet herhalen hoe er op school gesproken werd over mensen met een andere huidskleur. Maar als je dat meekrijgt als kind op school dan kijk je niet op een evenwaardige manier naar mensen met een andere huidskleur. Eigenlijk kan je dat maar beseffen als we terugkijken naar dat koloniaal verleden”, zegt Carlier.

Avansa wil met de samenwerking mensen attent maken dat de bron van het racisme daar zit en op die manier aanwezig is in de stad. “Al dat erfgoed is ook een kans om mensen daar op attent te maken. We hebben daarom een uitgebreid programma samengesteld onder de noemer van postkoloniale blik. We doen dat vanuit verschillende invalshoeken. We willen ontmoetingen creëren, want het is maar door met elkaar in gesprek te gaan dat je elkaar kan leren kennen.”

Wandeling

Vanaf maandag 7 november tot en met zondag 13 november zijn er verschillende activiteiten samen met Mu.ZEE, KAAP, bibliotheek Oostende, Congo aan Zee, CultuurContact en de Oostendse Gidsenkring Lange Nelle. Zo is er een wandeling door Oostende met gids Dirk Beirens die de deelnemers uitleg geeft over het koloniaal verleden van de stad. Er is ook een gesprek en rondleiding in Mu.ZEE met André Baert over Congo en Kunst. Muziekliefhebbers kunnen dan weer een concert van Inanga Jazz! bijwonen in O.666, een mix van Burundese traditionele muziek, jazz en hedendaagse klassieke muziek. Liefhebbers van lekker eten kunnen een workshop Congolees koken met Cécile Cappellen volgen. Ze maakt de deelnemers wegwijs in de Afrikaanse keuken, terwijl ze tussendoor wijsheden uit haar cultuur deelt.

Het volledige programma en inschrijvingsinfo is te vinden op www.oostende.be/postkolonialeblik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier