Oostende is gaststad Conferentie voor Esperantoleraars

Van vrijdag 17 tot vrijdag 25 juli vindt in Oostende de 48ste Conferentie voor Esperantoleraars plaats.

Het organiserende comité voor de Conferentie voor Esperantoleraars bestaat uit Flory Witdoeckt, Marc Cuffez, Margaretha Symoens, Katia Lödör, Hans Delmot en Kristin Tytgat. © BVO

Het thema van de Conferentie is Lange Vrede na Grote Oorlogen. Het is dankzij Marc Cuffez dat de Stad aan Zee als gaststad van deze internationale conferentie mag optreden. De Oostendenaar is voorzitter van ILEI België, waarbij ILEI staat voor Internationale Liga van Esperantoleraars. Marc is ook voorzitter van de lokale Esperantogroep La Konko en van het lokaal organisatiecomité van de conferentie.

“De geografische keuze houdt ook verband met het honderdste wereldcongres Esperanto, dat aansluitend op de Conferentie voor Esperantoleraars plaats vindt in Rijsel”, zegt Marc Cuffez. “Om de Esperantisten de kans te geven om beide evenementen bij te wonen, mochten de organiserende steden niet al te ver uit elkaar liggen. Toen de vraag kwam, stond ik er eerder sceptisch tegenover. Gelukkig kwam al snel een organisatiecomité tot stand. Dat bestaat uit Flory Witdoeckt uit Oostende, Margaretha Symoens uit Leuven, Katia Lödör, Hans Delmot en Kristin Tytgat. Deze laatste is docent Nederlands, Duits en Russisch aan de VUB.”

“Een kleine 14 dagen voor de start van de prestigieuze conferentie, zijn er al 132 personen uit 32 landen ingeschreven. Het merendeel onder hen zijn leraars. De meeste gasten zullen overnachten in jeugdherberg De Ploate in de Langestraat. Daar vinden ook vrijwel alle activiteiten plaats. Stad Oostende is een belangrijke partner, want de lokale overheid zorgt voor logistieke steun en subsidies. Dankzij hun medewerking kan de officiële opening van zaterdag 18 juli om 10 uur plaatsvinden in de conferentiezaal van het stadhuis.”

Verschillende voordrachten en vergaderingen

“Aan het woord komen onder andere ondervoorzitter van de Wereldesperantobond en oud-voorzitter van ILEI Stefan Mc Gill, voorzitter ILEI Mireille Grosjean, burgemeester Jean Vandecasteele en mezelf. Zaterdagmiddag is er een wijkfeest op het Sint-Petrus en Paulusplein met medewerking van de Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties (FMDO), de balletschool van Rose D’ Ivry, seniorenvereniging VOVO en Muzikale Kring Spoor (MKS). Ook zullen de verschillende nationaliteiten hun taal voorstellen en deze vergelijken met het Nederlands.”

“Van zondag 19 juli tot dinsdag 21 zijn er verschillende voordrachten, vergaderingen en onder andere twee stadswandelingen door Oostende, een bezoek aan Brugge en aan het provinciedomein Raversyde. ‘s Avonds treden congressisten uit Europa en de wereld op. De Vlaamse Esperantobond stelt er boeken, cd’s… voor. Dagexcursies zijn voorzien op woensdag 22 juli : Brussel en de Europese Unie, Antwerpen, Brugge, de Westhoek en een wandeling van Diksmuide naar Nieuwpoort met een bezoek aan de Dodengang. Gedurende de laatste twee dagen staat het symposium Taalrechtvaardigheid en Vrede, Welke uitdagingen voor de huidige wereld centraal. Kristin Tytgat organiseert de themadag, waar onder andere Herman Lodewyckx en Reginald Moreels het woord zullen nemen. Op donderdagavond is er een gesmaakt banket. De voorstelling van de volgende conferentie voor Esperantoleraars in Hongarije, begin augustus 2016, vormt de afsluiter van ons internationaal event voor Esperantoleraars.”

Levende taal biedt troeven

“De Conferentie voor Esperantoleraars van Oostende vergde een intense voorbereiding en nadert de ontknoping. Dankzij het organisatiecomité van specialisten konden we een gevarieerd programma samenstellen. Los daarvan is het een uitgelezen kans om Oostendenaars en toeristen te laten zien dat Esperanto een levende taal is. Dankzij de vuurtoren verwijst het logo van de conferentie naar de organiserende stad Oostende. Uiteraard biedt de conferentie ook kansen op vlak van toerisme, wat zeker voor een kuststad in volle zomer een extra troef betekent”, aldus nog Marc Cuffez.

(BVO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.