Oostende investeert in fonteinen, maar gaat er ook schrappen

FARYS zal voortaan instaan voor het onderhoud van de fonteinen op het grondgebied van de stad. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

De stad Oostende heeft een probleem met haar fonteinen. Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele elektriciteitskast bij de fonteinen in orde is en ook leidingen, pompen… moeten dringend aangepakt worden. Het stadsbestuur wil daar 500.000 euro voor uit, maar wil ook enkele fonteinen vervangen door groen.

Oostende telt momenteel 28 fonteinen. Naast de bekende grotere fonteinen ter hoogte van het stadhuis op het Vuurkruisenplein, op de Kennedyrotonde en het Zeeheldenplein of de golfbreker op het Vissersplein zijn er ook fonteinen terug te vinden in de diverse wijken.

Werk aan de winkel

Bij de (her)aanleg van straten en pleinen werden de voorbije jaren een aantal kleinere waterpartijen aangelegd, maar helaas verliep dat niet steeds probleemloos. Sommige werden al meermaals heraangelegd of ondertussen zelfs vervangen door iets anders.

Om alle fonteinen in kaart te brengen schakelde de stad de intercommunale Farys in. Die onderzocht de toestand van alle fonteinen – kostprijs: 14.879 euro – en stelt vast dat geen enkele elektriciteitskast bij de fonteinen in orde is. Voor 19 van de 28 fonteinen zijn aanpassingen nodig aan leidingen en pompen en voor 15 fonteinen zijn er zelfs bouwkundige ingrepen nodig.

Geen enkele fontein blijkt volledig in orde. Die op het Macleodplein, het Zeeheldenplein, in de Koninginnelaan, in het Vogelzangpark en op de Kennedyrotonde zijn er wel het best aan toe. Uit het rapport blijkt verder dat de fontein aan het Vuurkruisenplein een lekke kuip heeft en de fontein aan het Stefanieplein kampt met waterinsijpeling. De watervalfontein in het Bosje werkt niet meer en moet gerenoveerd worden en sommige fonteinen zijn de voorbije tien jaar niet meer gekeurd.

Kiezen voor groen

“Er is jarenlang niet geïnvesteerd in de fonteinen”, geeft schepen voor Stadspatrimonium Björn Anseeuw (N-VA) toe, maar hij wil daar nu verandering in brengen. “We trekken de komende twee jaar telkens 250.000 euro uit om te investeren in onze fonteinen. Het gaat om dure aanpassingswerken en we zullen niet alle fonteinen opknappen. We gaan de komende maanden na waar we dure fonteinen kunnen vervangen door groen. Dat betekent dat er enkele fonteinen zullen sneuvelen. Welke dat zijn, zal komend voorjaar duidelijk zijn.”

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier