Oostende investeert extra in psychologische zorg voor jongeren

Roos Deventer, bevoegd schepen Natacha Waldmann, Jan Verschaeve, Ines Valcke en voorzitter Ann Everaert van Tejo. (foto GLO)
Redactie KW

Stad Oostende verhoogt de subsidie voor Tejo van 14.000 naar 20.000 euro voor de komende zes jaar. Bij Tejo kunnen jongeren van 10 tot 20 jaar terecht voor kortdurende, onmiddellijke, anonieme en gratis therapeutische hulpverlening. De organisatie doet daarvoor volledig een beroep op vrijwilligers. Ook de professionele therapeuten komen er vrijwillig helpen. “Dit is zeer laagdrempelig.”

Tejo werd tien jaar geleden opgericht in Antwerpen. Sinds 2017 is er ook een Tejo-huis in de Kaaistraat in Oostende. Bij Tejo kunnen jongeren tussen 10 en 20 jaar terecht voor gratis therapeutische hulpverlening.

“Belangrijk is dat ze hier heel snel terechtkunnen” vertelt Ann Everaert, voorzitter van Tejo. “Er zijn lange wachtlijsten in de jeugdzorg, maar hier kunnen ze vaak al binnen een week een afspraak krijgen. Of soms zelfs op het moment zelf.”

De jongeren hoeven niet te betalen voor de therapie, die volledig anoniem kan. “Zo houden we de drempel bewust heel erg laag.”

Sinds de oprichting in 2017 kreeg Tejo al 327 aanmeldingen, goed voor 264 jongeren in begeleiding. “We voorzien tien sessies, maar zien dat het in praktijk gemiddeld om vier sessies gaat“, klinkt het bij onthaalmedewerker Ines.

“De groep van 12 tot 18-jarigen is het grootste, met de 12-jarigen op kop. De redenen waarom jongeren bij Tejo aankloppen zijn heel divers maar toch zien we een paar problematieken het vaakst terugkomen: angsten, boosheid, depressie en ook de gevolgen van een zware echtscheiding worden vaak genoemd.”

De meeste jongeren vinden de weg naar Tejo via school of omdat ze er zelf al van hoorden. “Daarom is het ook belangrijk dat we in het centrum van de stad zitten, zodat we gemakkelijk bereikbaar zijn.”

Acht therapeuten en een 30-tal vrijwilligers zorgen voor de dagelijkse werking van het Tejo-huis. “Iedereen is hier aan de slag als vrijwilliger“, gaat Ann Everaert verder. “Ook de gekwalificeerde therapeuten. Dit vraagt een grote inzet en veel eneregie. Alhoewel veel therapeuten het project zeer genegen zijn, stellen we vast dat niet iedereen dit kan blijven doen. Daarom zijn we dringend op zoek naar extra therapeuten die wekelijks of tweewekelijks twee of drie uur therapie willen geven.”

“De therapie heeft als hoofddoelstelling de jongeren opnieuw op de rails te krijgen. Zo komen we tegemoet aan hulpvragen vóór de situatie escaleert. Maar indien nodig, dan verwijzen we door. Hier gaan we uit van de kracht van de jongeren zelf.”

Omdat Tejo volledig draait op subsidies, sponsoring en giften van de Warmste Week, besloot stad Oostende om het jaarlijks subsidiebedrag op te trekken van 14.000 naar 20.000 euro.

“Dit aanbod is broodnodig in onze stad”, zegt bevoegd schepen Natacha Waldmann (Groen). “Een rechtstreeks toegankelijk, kortlopend aanbod helpt om de hoogste nood te lenigen. Tejo is voor ons een belangrijke speler in verband met geestelijke gezondheidszorg. Maar ook voor heel wat scholen, jeugdhuizen… zijn ze een cruciale partner. We willen hen dan ook de kans bieden om hun werking in onze stad zo goed mogelijk te verankeren.” (GL)

Wie graag therapeut wil worden bij Tejo, kan contact opnemen met bestuur.oostende@tejo.be. Tejo bevindt zich in de Kaaistraat 11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier