Oostende heeft nu ook verpakkingsvrije winkel

Donal Riordan, een jaren geleden 'aangespoelde' Ier, opent op 90 mei de eerste verpakkingsvrije winkel in Oostende. © Benny Proot
Gillian Lowyck

Beelden van walvissen die sterven door de kilo’s plastic in hun maag, een zeepaardje met een plastic ring rond de nek, de voorspelling dat er in 2050 meer plastic in de zee zal zitten dan vissen… Plastic is een groot probleem en je kan het tegenwoordig niet meer negeren. Gefrustreerd door alle nutteloze en overbodige verpakking neemt Donal Riordan gewoon zelf het heft in de handen. Op 9 mei opent hij Modest, de eerste supermarkt in Oostende waar je verpakkingsvrij kan winkelen.

In ons land vind je het concept van zero waste-shoppen, zonder afval dus, al langer. In grote steden als Gent of Antwerpen zijn er zelfs meerdere winkels waar je plasticvrij kan shoppen. En nu is het dus ook de beurt aan Oostende, nogmaals een bewijs dat de stad zijn trendy imago meer en meer waarmaakt. Op 9 mei opent Modest, de nieuwe kruidenier zoals de uitbater het zelf noemt, in het pand aan de Torhoutsesteenweg 30.

frustratie

De verpakkingsvrije winkel in Oostende is het geesteskind van Donal Riordan (44). Hij is afkomstig uit Ierland en streek hier 21 jaar geleden neer. “Al meer dan tien jaar geleden had ik het idee voor deze winkel. Ik weet nog goed dat ik met een vriend over de zeedijk liep en er met hem over praatte. Lang voor plasticvervuiling zo in de aandacht kwam, inderdaad”, lacht hij. “Voordien was ik aan de slag als aankoop- en productmanager, iets helemaal anders dus. Toch was ik altijd al heel bewust bezig met verpakkingen en verspilling. Twee jaar geleden werd mijn droom concreet, toen ik moest beslissen of ik wilde blijven bij mijn vorige werkgever of niet. Mijn droom is trouwens ook voor een groot stuk uit frustratie ontstaan. Ik was gefrustreerd als klant. Dat ik hier nergens terecht kon om zonder verpakking te winkelen. Dat was toch niet mogelijk in een stad als Oostende? Dus koos ik voor verandering.”

Bio

Het concept van verpakkingsvrij winkelen is eenvoudig. Donal bezocht meer dan vijftien dergelijke winkels vooraleer hij zijn eigen winkelconcept ontwikkelde. “Als klant neem je zelf een doosje, pot, bokaal of zakje mee om de producten te verpakken en mee naar huis te nemen. Die weeg je voor je ze vult”, verduidelijk hij. “Hierbij betaal je enkel het gewicht van wat je zelf hebt gekocht. Als je zelf geen verpakking mee hebt, dan kan je in de winkel een duurzame verpakking kopen zoals papieren, linnen of katoenen zakjes. Zo verkleinen we de afvalberg.”

Ik neem met een dubbel gevoel afscheid van mijn winkel, maar hoop hier ook mensen te inspireren – Laura De Coeyer

“Je zal hier terecht kunnen voor bijna al je boodschappen”, gaat Donal verder. “We bieden groenten, fruit en zuivel aan. We gaan ook voor lokale veganistische zaken zoals taart. Producten zoals noten of pasta zal je ook verpakkingsvrij kunnen aankopen. Verder zullen we ook verzorgingsproducten verkopen, zoals bijvoorbeeld een blok shampoo of deodorant. Dat spaart heel wat verpakking uit. Ook je huishoudproducten zal je kunnen bijvullen. Het belangrijkste is dat we mensen laten zien dat er een alternatief is. Waar we kunnen, zetten we ook in op lokale producten, liefst biologisch. Maar als we een biologische ui uit Chili moeten laten komen, of kiezen voor een ui van hier die niet bio is… dan gaan we toch liefst voor de lokale ui.” Tot slot komt er ook nog een zithoek waar je thee en koffie kan drinken.

Laura De Coeyer.
Laura De Coeyer.© GLO

Groenten en fruit

Voor de groenten en het fruit werkt Donal samen met Simon Vanreusel (27), die met Ter Doorn biologische groenten en fruit verkoopt op de markt in Gent en Oostende. “Waar mogelijk zullen we lokale groenten aanbieden”, vertelt hij. “Er is natuurlijk een aantal basisproducten waarbij dat niet altijd mogelijk is, zoals ui of wortels bijvoorbeeld. In dat geval werken we samen met coöperatieves uit Spanje. En waar mogelijk, zoals met bananen, gaan we voor fairtrade. Donal is klant bij mij op de markt in Oostende en ik ben heel blij dat hij Modest start. Verpakkingsvrij winkelen is iets wat ik ook nastreef.”

Refill sluit

Modest mag dan nieuw zijn in Oostende, toch is het niet de eerste zero waste-winkel in onze regio. Met Refill kreeg Oudenburg eind vorig jaar de primeur. Uitbaatster Laura De Coeyer sluit echter haar winkel en komt deels in Modest werken. “Ik heb de winkel een zestal maanden uitgebaat”, vertelt ze. “Het is een weloverwogen beslissing geweest om die vandaag te sluiten. Ik denk dat we samen, en op deze plek, meer slaagkans hebben. Veel mensen moeten de klik om meer afvalvrij te leven toch nog maken. Na een drukke werkdag grijpen ze vaak naar wat ze kennen of willen ze het wel, maar hebben ze geen potjes bij… Ik had gehoopt dat een dergelijke winkel niet in een stad hoefde te zijn om het te redden. Uiteráárd is het met een dubbel gevoel dat ik afscheid neem van mijn eigen winkel. Maar ik had sowieso al veel klanten uit Oostende die hier ook wel zullen langskomen. Ik hoop dat ik ook een paar mensen heb kunnen inspireren. En ik heb er zeker geen spijt van dat ik het gedaan heb”, glimlacht Laura.

Bescheiden

De locatie van Modest – wat bescheiden betekent in het Engels – aan de Torhoutsesteenweg is volgens Donal een droom. “Toen ik op zoek was naar een geschikt pand, droomde ik echt van dit stuk. Het past perfect bij de andere winkels die er al zijn zoals de Kringloopwinkel en de Oxfam Wereldwinkel. En ik koos ook voor dit deel van de stad, omdat ik er echt wil zijn voor de Oostendenaars zelf”, geeft Donal nog mee.

Modest opent de deuren op donderdag 9 mei. Meer info vind je op de website www.bemodest.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier