Oostende experimenteert met geluids- en plasticarm vuurwerk

Redactie KW

Op 11 juli zal in Oostende voor het eerst geluidarm vuurwerk worden afgestoken. Om het spektakelhalte te verhogen, zal er ook muziek en heel wat extra lichteffecten zijn. Het traditionele vuurwerk op maandag in Oostende wordt niet geluidsarm, maar wel plasticarm. Zo wordt er tot tachtig procent minder plastic gebruikt.

Het vuurwerk in Oostende is een zomerse traditie. “In ons bestuursakkoord staat dat we willen experimenteren met geluidsarm vuurwerk”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Op 11 juli zullen we in Mariakerke dat voor het eerst organiseren, in samenwerking met Toerisme Oostende en de Handelaarsbond Mariakerke-Raversijde.”

Geluidsarm vuurwerk is duurder en iets minder spectaculair dan gewoon vuurwerk. Daarom wordt het aangevuld met muziek, extra lichteffecten en lasers. “Of we dit zullen verder zetten naar het Vuurwerkfestival, zullen we nog zien”, zegt de burgemeester. “We zullen kijken wat het geeft en evalueren. De jury van het Vuurwerkfestival zal ook aanwezig zijn.”

Het geluidarm vuurwerk is diervriendelijker: honden, paarden en vogels zullen niet meer schrikken van de luide nachtelijke knallen.

Het Vuurwerkfestival, dit jaar traditioneel op maandag op het Groot Strand, is dit jaar niet geluidsarm maar wel plasticarm. “Alle plastic dat niet nodig is voor de veiligheid, is verboden. Op deze manier wordt het totale gewicht aan afval afkomstig uit vuurwerk met tachtig procent gereduceerd”, zegt Vincent Drouard van Toerisme Oostende.

Ook dit jaar zal een jury beslissen over de winnaar van het Vuurwerkfestival. Hiermee wordt telkens rekening gehouden met de duur, opbouw, tempo, originaliteit en kleurgebruik. Toeschouwers kunnen hun favoriet doorgeven en zo mee helpen beslissen over de publiekswinnaar. Dit kan via vuurwerkoostende.be.

Het eerste vuurwerk vindt plaats op maandag 8 juli om 23 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.