Oostende: beperkte uitbraken in Boarebreker en IMBO

Redactie KW

De afgelopen week werden in Oostende 83 coronabesmettingen vastgesteld, 20 procent minder dan vorige week. Er zijn wel enkele lokale, maar beperkte uitbraken in zorginstellingen.

Het aantal inbreuken op de coronaregels is in dalende lijn, zegt het stadsbestuur, dat iedereen oproemt om lokaal én online te kopen via ikkoopinoostende.be. Zo wordt het niet al te druk in de winkelstraten, nu de winkels vanaf dinsdag opnieuw hun deuren mogen openen.

De afgelopen week werden er in Oostende 83 coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een daling van 20 procent in vergelijking met vorige week. Ongeveer 37 procent van die besmettingen zijn gelinkt aan 65-plussers. De reden voor dat hoge aandeel heeft te maken met de uitbraak vorige week op de afdeling geriatrie van de campus Serruys van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.

Beperkte uitbraken in zorgvoorzieningen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn de afgelopen week acht nieuwe besmettingen vastgesteld bij bewoners en zes besmettingen bij personeelsleden, dit verspreid over drie verschillende voorzieningen.

Nadat een bewoner van WZC De Boarebreker zondag symptomen vertoonde, werd een positief resultaat vastgesteld. Daarop werd de volledige afdeling en het betrokken personeel dezelfde dag nog getest. Dat leverde zes nieuwe besmettingen op bij bewoners en één bij het personeel. De betrokken afdeling is intussen ingericht als cohortafdeling, met de nodige extra voorzorgen en isolatie om de uitbraak zo snel mogelijk in te dammen. Ook de bezoekregeling werd aangepast en alle familieleden werden verwittigd.

In overleg met het de coördinerend en raadgevend arts (CRA) werd beslist om vanaf donderdag het volledige woonzorgcentrum, dus ook alle andere afdelingen en alle personeelsleden, opnieuw te laten testen. Bewoners van de afdelingen Duinroos en Zandkorrel kunnen voorlopig nog bezoek ontvangen, bij Zeebries en Misthoorn kan dit voorlopig niet meer tot er beter zicht is op de situatie.

Ook in het revalidatieziekenhuis IMBO, een onderdeel van BZIO, testten de afgelopen week 15 patiënten positief. Ook daar werd een aparte cohortafdeling opgericht en neemt men de nodige maatregelen. Bij het woonzorgcentrum van BZIO zijn er geen positieve gevallen.

58 covidpatiënten in ziekenhuizen

In het Serruysziekenhuis liggen momenteel 35 patiënten die besmet zijn met covid-19, waarvan twee op intensieve zorgen. De uitbraak van vorige week in de afdeling geriatrie is onder controle en het testbeleid werd verder aangescherpt. Er volgden extra testen bij het personeel en daarbij bleek niemand positief.

In AZ Damiaan worden momenteel 23 patiënten met corona verzorgd, waarvan er vijf intensieve zorgen krijgen. Het ziekenhuis kan binnenkort één van de covidafdelingen sluiten, zodat er wat meer ruimte komt om niet-dringende zorg te hervatten.

Maatregelen en handhaving

De lokale politie zet nog steeds extra coronapatrouilles in om te zorgen dat alle maatregelen gehandhaafd worden. Het merendeel van de Oostendenaars houdt zich ook aan alle regels, dat blijkt uit de dalende inbreukcijfers. Er werden afgelopen week 49 ‘corona-pv’s’ opgesteld: 18 inbreuken op het verbod op samenscholingen, 28 keer voor het niet naleven van de avondklok en drie processen-verbaal voor mensen die geen mondmasker droegen waar dat verplicht is.

Vanaf vandaag gaan een aantal nieuwe maatregelen van start, zoals het heropenen van de winkels, musea en zwembaden. De stad Oostende neemt overal de nodige voorzorgsmaatregelen, zodat dit op een vlotte en veilige manier kan verlopen. Voor de winkelstraten worden extra stewards ingezet, die de situatie op het terrein goed opvolgen. Later deze week zal het uitgebreide winterplan voorgesteld worden, waarbij net als tijdens de zomer ingezet wordt op de spreiding van shoppers en bezoekers en op crowd control, in het het bijzonder in de kerstvakantie en de weekends.

Koop lokaal én online

De stad roept alle inwoners en tweedeverblijvers op om zo veel mogelijk gebruik te maken van het nieuwe platform ikkoopinoostende.be , waar online én lokaal gewinkeld kan worden. Op die manier worden samenscholingen in de winkelstraten vermeden en kan iedereen de lokale ondernemers toch ten volle steunen in deze lastige tijden. Op de website is het volledige aanbod te vinden van alle Oostendse handelaars met een webshop, maar ook de horecazaken die take-away aanbieden en interessante aanbiedingen en kortingen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier