Oostduinkerkse buurtbewoner klaagt over geurhinder van dieselgenerator

Johan Boddez is de geurhinder meer dan beu. (foto MG)©marnix goemaere diksmuide
Johan Boddez is de geurhinder meer dan beu. (foto MG)©marnix goemaere diksmuide
Redactie KW

De Veurnse firma Furnibo bouwt zeven appartementen in de Zeemansdreef in Oostduinkerke. Om de torenkraan te laten werken is een dieselgenerator nodig. Die produceert een hinderlijke geur tot ongenoegen van Johan Boddez (60), een gepensioneerde garagist en enige vaste bewoner in de Zeemansdreef. Furnibo doet er alles aan om de hinder te beperken maar vraagt geduld.

Johan Boddez is de geurhinder meer dan beu. “Ik heb 40 jaar een garage gerund in Kortemark en wilde tijdens mijn pensioen op adem komen en genieten van de gezonde zeelucht. Dat is momenteel helemaal niet het geval. Ik heb al zenuw- en spierpijnen door de uitlaatdampen die ik als garagist heb ingeademd en die verergeren nu door de geur van de dieselgenerator die een hele dag lang staat de draaien voor mijn huis. Na de middag komt die stank ons huis binnen met hoofdpijn als gevolg. Noodgedwongen moeten we ’s nachts met de ramen open slapen willen we toch wat verse lucht kunnen ademen. In februari draaide die generator van 7 tot 16 uur onafgebroken.”

Veel woorden, weinig daden

Johan heeft al stappen ondernomen. “Ik heb de mensen van Furnibo een paar keer aangesproken. Een keer hebben ze de generator achteraan op het perceel geplaatst en toen was de geurhinder voorbij maar nu staat hij weer op z’n gewone plaats. Hij staat wel in de bouwput wat het geluid dempt maar de stank vermindert niet. Vorige week heb ik de milieudienst van de gemeente Koksijde verwittigd en onmiddellijk is iemand langs geweest. Furnibo belooft al een maand om er alles aan te doen om de hinder te beperken maar doet niks. Veel woorden maar weinig daden.”

Dat wordt bevestigd bij de milieudienst. “Onze medewerker zag een generator die aan alle voorwaarden voldeed. Het was ook een recente machine”, reageert Carlos Beele. “We zijn overeengekomen dat de firma Furnibo een langere buis aan de uitlaat bevestigt zodat de uitlaatgassen over het huis vliegen. Onze dienst kan enkel bemiddelen en meestal kunnen we zo het probleem oplossen. De mensen van Furnibo zijn zeker niet van kwade wil.”

Even geduld

De werfleider van Furnibo wil reageren. “We hebben die stroomgroep nodig om onze kraan te doen draaien. We hebben het inderdaad even verplaatst naar de achterzijde maar tijdens het uitgraven van de kelder is dat praktisch niet haalbaar vandaar dat we het aan de andere kant van de torenkraan hebben gezet. Ook wij zien die generator liever niet maar we kunnen niet anders.”

“Fluvius verbiedt ons om op de reguliere netspanning aan te sluiten omdat de kraan te veel energie opslorpt. De dichtstbijzijnde stroomcabine van Fluvius is ook te ver. We hebben bij de leverancier van de stroomgroep aangeklopt om te checken of een flexibele buis van 12 tot 15 meter, om aan de uitlaat te bevestigen, geen nadelige gevolgen zal hebben. Of de geurhinder sterk aanwezig is, hangt natuurlijk vooral af van de wind. In elk geval willen we eind deze maand de kelder kunnen afsluiten en daarna kunnen we de generator verplaatsen.”

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.