Oostduinkerke kermis start met huldiging Katrien Terryn en aanstelling Mieke Garnaal

Myriam Van den Putte

Op 29 juni slaagde Katrien Terryn met vlag en wimpel voor haar examen als paardenvisser en is ze officieel de tweede vrouwelijke en 17de garnaalvisser te paard. Zondag kreeg Katrien van burgemeester Marc Vanden Bussche de officiële medaille en de Juttertjes, de Oud-IJslandvaarders en de Koninklijke Harmonie van Koksijde zetten dit heuglijke moment luister bij.

De traditie van het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke is sinds 2013 immaterieel cultureel Unesco-erfgoed, en dat zet de gemeente graag bij elke gepaste gelegenheid extra in de verf. De officiële huldiging van Katrien was een perfecte start voor Monumentendag en een feestelijk moment om de kermis van Oostduinkerke te openen.

Trots op uniek ambacht

Burgemeester Marc Vanden Bussche was zo mogelijk nog trotser dan Katrien: “Het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke is en blijft een uniek ambacht in de wereld waar we terecht bijzonder trots op mogen zijn. Het is een prachtige traditie, geworteld in een speciale relatie met de natuur, een grote liefde voor en kennis van de zee, én een bijzondere band met het paard. Als paardenvisser moet je dus van heel wat markten thuis zijn en draag je een grote verantwoordelijkheid. Net daarom werd beslist – in de nasleep van de Unesco-erkenning, om toekomstige kandidaten een opleiding te laten volgen die hen grondig zou klaarstomen voor deze taak. Dit intense leertraject van twee jaar is niet voor iedereen weggelegd, maar Katrien heeft elke stap met glans doorstaan! Ze leerde op het paard springen, je vangst zeven, sorteren en klaarmaken.”

“Dat ze deze training kon volgen aan de zijde van haar coach én partner Dominique – die net als zijn vader ook garnaalvisser te paard is – zal een fijne bonus zijn geweest! De jury was unaniem: Katrien, je bent met vlag en wimpel geslaagd en de nieuwe culturele ambassadeur van onze gemeente die de medaille dik heeft verdiend! Maar aan de zijde van Katrien stond haar kolossale vriend Jojo, 900 kilo aan kracht en vaardigheid waarmee ze de ruwe wind van die dag aankon. Ook hij verdient een medaille, maar uiteindelijk hebben we het bij een gezonde bos wortelen gehouden!”

Naast de medaille kreeg Katrien ook de traditionele zuidwester, die de burgemeester eigenhandig op haar hoofd zette. Maar daarmee was de kous niet af… De Juttertjes zetten hun beste beentje voor en trakteerden het publiek en Katrien op een leuk dansje. Dat deden ook de Oud-Ijslandvaarders, in traditionele klederdracht en op hun klompen.

Mieke Garnaal 2020 en haar eredames

Al 70 jaar viert de gemeente Koksijde elk jaar, naar aanleiding van de Garnaalfeesten, de aanstelling van Mieke Garnaal en haar twee eredames. Dat werd nog nooit overgeslagen, maar door de coronasituatie was de gemeente genoodzaakt de Garnaalfeesten een jaar uit te stellen.

“De aanstelling van een nieuwe Mieke Garnaal had dus weinig zin”, verduidelijkt de burgemeester. “Mieke Garnaal en haar eredames moeten bij de intrede kunnen pronken op de praalwagen tijdens de Garnaalstoet, die dit jaar dus niet mogelijk was. Op een aantal activiteiten doet het gemeentebestuur ook beroep op hen als ambassadrices, en ook die vallen dit jaar voor een groot deel in het water. De aanstelling van nieuwe ‘Miekes’ was dit jaar dus weinig zinvol en daarom hebben we de huidige dames gevraagd of ze bereid waren hun opdracht een jaar langer uit te voeren. Ik ben enorm verheugd dat Elouise, Katrien en Celeste snel positief hebben gereageerd! Graag stel ik de drie jongedames officieel opnieuw aan. Elouise krijgt voor de gelegenheid een nieuw kroontje. Mieke Garnaal en haar twee eredames Katrien en Celeste ontvangen elk van de VVV een cheque van 500 euro en een fotoboek samengesteld door Henri Lemineur.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.