Oorlogsverzamelaar uit Rumbeke riskeert zes maanden cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een boete van 12.000 euro en een celstraf van zes maanden. Dat is wat een 77-jarige verzamelaar van oorlogsmunitie en wapens uit Rumbeke voor de rechtbank van Kortrijk boven het hoofd hangt.

In december 2014 nam de ontmijningsdienst Dovo langs de Koestraat in Rumbeke de volledige collectie munitie, pistolen, geweren, revolvers, granaten, obussen, machinepistolen, mijnen… van N.V. in beslag. “Een waar wapenarsenaal”, klonk het bij de openbare aanklager. De opruiming van de verzameling van zo’n 750 kilogram oorlogsmateriaal kostte zo’n 7.500 euro. Ook daarvoor dreigt de zeventiger te zullen moeten opdraaien. Volgens het openbaar ministerie bezondigde de verzamelaar zich aan talloze inbreuken op de wapenwet. In de dagvaarding staan 66 pistolen, revolvers en geweren en maar liefst 187 machinepistolen, granaten of ander springtuig opgenomen.

N.V. wordt er ook van verdacht oude wapens en munitie te hebben verkocht. In zijn zog stonden nog verzamelaars uit Otegem, Poperinge en Brecht terecht omdat ook zij een verzameling wapens, obussen, munitie of granaten in bezit hadden. Ook zij vroegen de gunst van de opschorting. Vonnis op 23 oktober.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier