Oorlogsverzamelaar Johan (66) uit Vladslo krijgt zijn projectielen niet terug na inbeslagname

Johan Jonckheere (66) uit Vladslo krijgt zijn collectie voorlopig niet terug. © JH
Redactie KW

Twee maanden nadat de politie en ontmijningsdienst meer dan 900 projectielen, obussen en enkele geweren in beslag namen bij oorlogsverzamelaar Johan Jonckheere (66) uit Vladslo kreeg de man te horen dat hij zijn collectie voorlopig niet terugkrijgt. “Nochtans zeggen ze zelf dat slechts 6 stukken mogelijke kruitresten bevatten, al de rest is onschadelijk”, zucht Johan, die protest aantekent.

Na een melding bij de politie deed de recherche van politiezone Polder met een huiszoekingsbevel samen met ontmijningsdienst DOVO een inval bij Johan uit Vladslo. Er werden 7 containers aan munitie en projectielen meegenomen, goed voor enkele honderden kilo’s. In totaal gaat het om 946 stuks. Het gaat om kogels gaande van 37 mm tot grote bommen van 12 tot 15 inch. Ook een Dikke Bertha-granaat en een lege Engelse bom van 800 kilo werden in beslag genomen. “Onbegrijpelijk”, zucht Johan. “Mijn collectie is onschadelijk. En dat heeft DOVO nu zelf toegegeven.”

Onschadelijk, tóch vernietigen

“Ik kreeg intussen te horen dat ze slechts bij 6 van alle meegenomen projectielen kruitresten of poeder hebben gevonden”, zegt Johan. “Dat vertelde de politie mij bij een verhoor. Eigenlijk is dat onzin, want alle projectielen zijn leeg en dichtgemaakt. Het gaat dan eerder om wat kristallisatie door de jaren heen. Onschadelijk dus. Het is wat kleinzerig, maar als ze van die 6 stukken een probleem maken, tot daar aan toe. Maar bij het verhoor lieten ze weten dat ‘uit veiligheid’ toch best de hele collectie vernietigd kan worden. Waarom? En blijkbaar zou de onderzoeksrechter geneigd zijn dat te volgen. Ik tekende protest aan. Die projectielen zijn ook onvindbaar geworden.”

Collectie niet compleet

Thuis heeft Johan, een oorlogsverzamelaar wiens passie ontstond omdat zijn grootvader Jerome meevocht in ’14-’18, een indrukwekkend privémuseum. “Drie kamers staan vol boven en de hele zolderkamer is ingericht. Ik heb kostuums, tal van antieke wapens, artikels en ander oorlogsmateriaal. Alles is ingedeeld per thema: het verhaal van de Belgen, Fransen, Engelsen, Amerikanen en Duitsers. Maar die collectie is niet compleet als ik niet kan aantonen met welke projectielen die ze vochten. Het verhaal klopt niet meer. Men vroeg mij al om mijn collectie te schenken aan een echt museum, zoals in de IJzertoren. Maar ik bouwde 25 jaar aan mijn collectie en kan het nog niet over mijn hart krijgen alles weg te doen.”

Wellicht zal rechter oordelen

Het parket van Veurne liet weten dat het onderzoek nog loopt. “Op dit moment kunnen er nog geen uitspraken gedaan worden over de stand van het onderzoek en de in beslag genomen overtuigingsstukken. Het is dus ook niet duidelijk wat daarmee zal gebeuren”, zegt Patty ‘t Jonck van het parket. Doordat Johan niet vrijwillig afstand deed van de projectielen zal het wellicht een rechter ten gronde zijn die zal oordelen en blijven de goederen in beslag genomen. “Ik blijf hopen dat ik vroeg of laat alles terugkrijg”, besluit Johan. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.