Oorlogsmonument Lichtervelde ruimt plaats voor nieuw exemplaar

Het oorlogsmonument voor de kerk van Lichtervelde verdwijnt en wordt vervangen door een nieuw exemplaar van de Lichterveldse kunstenaar Ron Deblaere. Dat werd beslist op de gemeenteraad van maandag 24 februari.

© Kurt Desplenter

Het huidige monument werd in 1948 opgericht ter nagedachtenis van dertien politiek gevangenen uit Lichtervelde, die omkwamen in Wolfenbüttel. Tegelijk diende het monument om de militaire en burgerlijke slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het ontwerp is van de Kortrijkse architect Maurice Allazert, het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Gustaaf Delafontaine.

Omdat volgens het gemeentebestuur een restauratie van het bestaande monument technisch en financieel onhaalbaar is, werd ervoor gekozen een nieuw monument neer te poten. Het nieuwe concept van de Lichterveldse kunstenaar Ron Deblaere bestaat uit vier ingetogen bronzen figuren op ware grootte, geplaatst op een sokkel van blauwsteen.

Het nieuwe monument wordt onthuld op 11 november 2014. Het gemeentebestuur gaf aan bij de keuze van het nieuwe monument gesteund te zijn door de gemeentelijke cultuurraad. Het ontwerp wordt geraamd op 68.000 euro inclusief btw.

N-VA stemde als enige partij tegen. “Wij gaan absoluut niet akkoord”, aldus Sofie Steurbaut. “Wij vinden het niet kunnen dat een monument, dat een pijnlijke gebeurtenis symboliseert, zomaar afgebroken wordt. Naast de emotionele, heeft het werk ook een kunstwaarde.”

(TV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout van vrijdag 28 februari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.