In het woonzorgcentrum Duneroze in Wenduine, een van de 85 Vlaamse woonzorgcentra die testkits kregen om bewoners en personeel te testen op coronabesmetting, is het nu wachten op de uitslagen. "De testkits zijn hier donderdagavond toegekomen en 's anderendaags om elf uur werd een deel ervan alweer opgehaald. Dat vroeg dus heel wat organisatie, maar we zijn er wel in geslaagd om iedereen te testen. Vijf externe artsen zijn daarbij een handje komen helpen", zegt directeur Greet Keppens.

De resultaten verwacht ze pas in de tweede helft van de week. "Een deel van de uitgevoerde testen zijn ze immers pas gisteren, zondag komen ophalen. Maar we hebben de situatie onder controle. Er is een kleine uitbraak geweest die beheersbaar bleef." Keppens beseft dat dit vlug kan veranderen. "Daarom ook volgen we de situatie op de voet en zorgen we dat we op het ergste voorbereid zijn", klinkt het.

Zieke bewoners worden in het woonzorgcentrum behandeld in een aparte COVID-unit. "De technische dienst van de gemeente is komen helpen om een vleugel die niet gebruikt werd, om te vormen tot ziekenboeg. Als iemand symptomen vertoont, wordt meteen de volledige afdeling in quarantaine geplaatst, en er is ook geen vermenging van het personeel tussen de verschillende afdelingen. We voldoen aan alle eisen van de zorginspectie om maximaal te anticiperen op een uitbraak."

Ook de communicatie is volgens directeur Greet Keppens een geoliede machine. "Bij zo'n virus zit het venijn in de details, het is dus belangrijk om geen steken te laten vallen. We houden elke dag een 'outbreak meeting' en proberen zo goed mogelijk te communiceren naar het personeel, zodat iedereen op dezelfde lijn zit. In de weekends en op feestdagen blijft er altijd iemand van het management aanwezig als aanspreekpunt."

Bij de testkits zat ook extra beschermingsmateriaal. "Voorlopig zijn er hier geen materiële tekorten, maar dat is ook te danken aan de grote solidariteit. Waarvoor een warme dankjewel aan de buitenwereld. Zo zijn er leveranciers van diepvriesproducten die ons al wegwerpschorten schonken", klinkt het.

(WK)

In het woonzorgcentrum Duneroze in Wenduine, een van de 85 Vlaamse woonzorgcentra die testkits kregen om bewoners en personeel te testen op coronabesmetting, is het nu wachten op de uitslagen. "De testkits zijn hier donderdagavond toegekomen en 's anderendaags om elf uur werd een deel ervan alweer opgehaald. Dat vroeg dus heel wat organisatie, maar we zijn er wel in geslaagd om iedereen te testen. Vijf externe artsen zijn daarbij een handje komen helpen", zegt directeur Greet Keppens. De resultaten verwacht ze pas in de tweede helft van de week. "Een deel van de uitgevoerde testen zijn ze immers pas gisteren, zondag komen ophalen. Maar we hebben de situatie onder controle. Er is een kleine uitbraak geweest die beheersbaar bleef." Keppens beseft dat dit vlug kan veranderen. "Daarom ook volgen we de situatie op de voet en zorgen we dat we op het ergste voorbereid zijn", klinkt het. Zieke bewoners worden in het woonzorgcentrum behandeld in een aparte COVID-unit. "De technische dienst van de gemeente is komen helpen om een vleugel die niet gebruikt werd, om te vormen tot ziekenboeg. Als iemand symptomen vertoont, wordt meteen de volledige afdeling in quarantaine geplaatst, en er is ook geen vermenging van het personeel tussen de verschillende afdelingen. We voldoen aan alle eisen van de zorginspectie om maximaal te anticiperen op een uitbraak." Ook de communicatie is volgens directeur Greet Keppens een geoliede machine. "Bij zo'n virus zit het venijn in de details, het is dus belangrijk om geen steken te laten vallen. We houden elke dag een 'outbreak meeting' en proberen zo goed mogelijk te communiceren naar het personeel, zodat iedereen op dezelfde lijn zit. In de weekends en op feestdagen blijft er altijd iemand van het management aanwezig als aanspreekpunt."Bij de testkits zat ook extra beschermingsmateriaal. "Voorlopig zijn er hier geen materiële tekorten, maar dat is ook te danken aan de grote solidariteit. Waarvoor een warme dankjewel aan de buitenwereld. Zo zijn er leveranciers van diepvriesproducten die ons al wegwerpschorten schonken", klinkt het.(WK)