Ook West-Vlaamse politici vol afschuw na bestorming Capitool: “Trump is schande voor de wereld”

© (Foto REUTERS)
© (Foto REUTERS)
Redactie KW

Ook West-Vlaamse politici reageren met afschuw op de bestorming van het Capitool in Washington door fanatieke aanhangers van uittredend president Donald Trumps. “Trump is een onwaardige president die de democratie zelf onderuit haalt”, zegt voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op Twitter.

De reacties zijn vernietigend voor zetelend president Trump, die zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen maar niet wil aanvaarden. Bourgeois, vandaag Europees Parlementslid, noemt Trump ook nog “een schande voor zijn land, voor de wereld”. Zijn partijgenoot Axel Ronse, Vlaams Parlementslid en schepen in Kortrijk, tweet “Er is maar één plek denkbaar voor iemand die zo’n geweld veroorzaakt: de gevangenis.” En N-VA-Kamerlid Sander Loones tweet: “Respect voor de democratie. Respect voor de rechtsstaat. Evolutie, nooit revolutie. Nooit.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kamerlid en Oostends gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) neemt het woord ‘staatsgreep’ in de mond. “Met deze poging tot staatsgreep kan Trump geen dag langer president blijven. Onmiddellijk impeachment ( de afzettingsprocedure, red .) Het leger moet asap onttrokken worden aan zijn gezag.”

“Afschuwelijk dat huis van democratie wordt bestormd door aanhangers van de machtigste persoon ter wereld. Jarenlang afgedaan als ‘Trumpisme’, maar dit is pure haatzaaierij en machtsmisbruik”, zegt SP.A-volksvertegenwoordiger Melissa Depraetere op Twitter. “What happens when The Joker wins and takes over policy?”, vraagt haar voormalige voorzitter John Crombez, vandaag fractieleider in de Oostendse gemeenteraad, zich af.

“Democratie onwaardig”

Ook Vlaams vice-minister-president Hilde Crevits reageert met afschuw: “Een zittend president die zijn aanhangers ophitst om de verkiezing van de nieuwe president te boycotten, een democratie onwaardig!”, tweet de CD&V’ster. Haar voorzitter Joachim Coens stuurt een eerder filosofische beschouwing bij de gebeurtenissen de wereld in: “Let op je gedachten, want je gedachten worden je woorden. Let op je woorden, want je woorden worden je daden. Let op je daden, je daden worden je gewoontes Let op je gewoontes, je gewoontes vormen je karakter Let op je karakter, je karakter bepaalt je bestemming.”

Professor politicologie Herwig Reynaert, in Torhout wonend en verbonden aan de Universiteit Gent, tweet: “Nogmaals bewezen hoe broos democratie is. Elke dag opnieuw een uitdaging. Laat ons hopen dat het democratisch model er finaal sterker uitkomt.”

Binnenlandse conclusies

Enkele politici trekken uit het Trumpverhaal ook conclusies voor de vaderlandse politiek. “Continu beweren dat onze democratie in gevaar is, dat burgers niet vertegenwoordigd zijn, dat er complotten zijn tegen de bevolking, .. Laat ons NIET de fout maken te denken dat dit enkel een US-verhaal is. Elke dag opnieuw moeten we onze democratische rechtsstaat verdedigen”, vindt Brugs Open VLD-volksvertegenwoordiger Jasper Pillen, ook op Twitter.

De al eerder geciteerde Axel Ronse (N-VA) laat een iets ander geluid horen: “De schandelijke en te bestraffen opstokerij van Trump wordt hier nu al misbruikt om kritiek op feit dat pas de zevende partij van ‘t land de premier levert, weg te zetten als staatsgevaarlijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.