Ook Waregem viert Nationale Feestdag: “Zal er nog een viering zijn als ik er niet meer ben?”

Met de Roger Vansteenbruggestraat werd er een straat genoemd naar zijn vader. © HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

De Nationale Feestdag komt er aan. Vroeger ging dat gepaard met feestelijkheden in het hele land, nu zijn er heel wat gemeenten waar er niets meer gebeurt. Dankzij het Comité van Vaderlandslievende Verenigingen is dat in Waregem wel nog het geval. “Maar wat als ik er niet meer ben?”, vraagt voorzitter Denis Vansteenbrugge (82) zich af.

Denis Vansteenbrugge is een bekend gezicht in Waregem. Hij was vele jaren lang actief in de lokale politiek en bleef decennialang een hoofdrol spelen in het basketbal in Waregem, onder meer als voorzitter. Vandaag laat hij zich vooral nog opmerken als drijvende kracht achter de vaderlandslievende verenigingen. De organisatie van de Nationale Feestdag op 21 juli is anno 2020 nog hun belangrijkste activiteit.

Komt er nog veel volk af op de plechtigheid rond de Nationale feestdag in Waregem?

“Dat is veel verminderd. Er is alleen in Waregem nog een viering, in de deelgemeenten is dat niet langer het geval. Veertig jaar geleden ging 21 juli nog gepaard met een groot feest in het Park Baron Casier, nu blijft er alleen nog een officiële plechtigheid over. Ik blijf er wel van genieten, al is het voor mij die dag toch ook een beetje werken. Hoe het zal zijn als ik er niet meer ben, weet ik niet maar ik vrees er voor. Er staat geen opvolging klaar. Ik vind het jammer dat er minder interesse is dan vroeger. Ik zie wel een lichtpuntje en dat is dat Filip nu koning is.”

Wat bevalt je zo aan koning Filip?

“Dat hij zijn rol als bemiddelende figuur in België zo goed vertolkt. Hij is bovendien ook een onbesproken figuur wat met zijn vader Koning Albert II toch anders was. Velen hebben gelachen met Filip omdat hij als prins houterig over kwam, nu hoor je nog zelden iemand lacherig doen over hem. Ook Koningin Mathilde speelt haar rol goed. Ze zijn als koppel ook zo verstandig geweest om hun kinderen naar Nederlandstalige scholen te sturen. Dat zorgt ook in Vlaanderen voor de nodige sympathie, zelfs op een ogenblik dat partijen als N-VA of Vlaams Belang veel stemmen behalen bij verkiezingen. Het is duidelijk dat we met Filip opnieuw op de goede weg zijn.”

BIO

Privé

Denis Vansteenbrugge (82) is getrouwd met Nicole Gevaert (79). Ze wonen in de Koningin Fabiolalaan in Waregem. Ze hebben samen twee kinderen. Isabel is 49, Steven is onverwacht overleden op 8 mei 2018, op V-Dag. Hij was toen 49 jaar. Er zijn drie kleinkinderen: Thomas, Marie en Stan.

Loopbaan

Denis heeft het regentaat gevolgd in de middelbare normaalschool in Torhout. Hij gaf zijn hele actieve carrière lang Frans en Engels in het Heilig-Hartcollege in Waregem. Hij is met pensioen sinds 1998.

Politiek

Denis was gemeenteraadslid van 1988 tot 2006. In 2000 was hij twee maanden schepen na het onverwachte overlijden van toenmalig schepen Tony Verhaeghe.

Hoe kijk je naar de beeldenstorm rond Leopold II, wel een controversiële figuur?

“Over hem is wel een en ander te zeggen, maar ik vraag me af of het echt nodig was om die beelden neer te halen. Het had toch ook anders gekund, bijvoorbeeld door voor extra historische context te zorgen. In Waregem hoeven we die taferelen in elk geval niet mee te maken want hier zijn er geen beelden van Leopold II. Er is hier zelfs geen straat naar hem genoemd.”

Je woont in de Koningin Fabiolalaan. Dat zal je als royalist ongetwijfeld wel aangenaam vinden.

“Dat klopt. Eigenlijk was dit vroeger de Koning Albertlaan. Ik woon al mijn hele leven in een straat die verwijst naar het koningshuis. Het ouderlijke huis bevindt zich iets verder in deze straat. Na de fusies in 1976 is die naam veranderd omdat er in Beveren-Leie ook een Koning Albertlaan bestaat en daar wonen veel meer mensen. Het was toen dus eenvoudiger om deze straat een andere naam te geven. Ik heb er toen toch voor geijverd dat die opnieuw naar het koningshuis zou verwijzen.” (lacht)

Het is duidelijk dat we met Filip weer op de goede weg zijn

Vanwaar komt die liefde voor het koningshuis en voor België?

“Dat komt van thuis uit. Bovendien is er bij mij een duidelijke link met de verzetsstrijders die België in de Tweede Wereldoorlog wilden bevrijden van Hitler en nazi Duitsland. Mijn vader, Roger Vansteenbrugge, was lid van de Brigade Waregem die heel wat sabotagedaden verricht heeft in het Waregemse om de Duitsers te schaden. Uiteindelijk is hij gestorven tijdens de Bevrijding. Dat komt omdat die in Waregem iets te vroeg gevierd is. Dat hebben mijn vader en zijn vrienden van het verzet met hun leven bekocht. De Duitse bezetter heeft hen doodgeschoten in de buurt van de Spitaelsbossen in Waregem.”

Met de Roger Vansteenbruggestraat is er meer dan terecht een straat genoemd naar uw vader. Tevreden daarmee?

“Zeker! En dat de straat op een boogscheut ligt van waar ik woon, vind ik extra aangenaam. Mijn vrouw en ik worden elk jaar gevraagd op het straatfeest dat de inwoners van de Roger Vansteenbruggestraat organiseren. Dat doet me veel plezier. Bij één van deze bijeenkomsten heb ik eens uitgelegd wie mijn vader was en waarom er een straat naar hem genoemd is. Velen waren blij om eens te horen hoe het precies zat, want dat was niet duidelijk.”

Terwijl het toch verwijst naar een belangrijke episode in de geschiedenis. Misschien ligt hier nog een taak weggelegd?

“Weet je dat ik al meermaals heb voorgesteld om over de tragische gebeurtenissen rond de bevrijding van Waregem te gaan vertellen in de Waregemse basisscholen? Voorlopig blijft het bij een voorstel. Een duidelijke vraag of uitnodiging om er werk van te maken, komt er voorlopig niet, jammer….”

(Freddy Vermoere)

Denis Vansteenbrugge is voorzitter van het Comité van Vaderlandslievende Verenigingen.
Denis Vansteenbrugge is voorzitter van het Comité van Vaderlandslievende Verenigingen.© HDV