Ook voedselbank Tielt moeten door pandemie anders werken
Ook voor de voedselbanken is het herschikken geblazen om de maatregelen te respecteren. De Doorgang, de Tieltse afdeling van de Sint-Vincentiusvereniging, moet de mensen nu buiten bedienen. “Ze zijn zichtbaarder, zo. Niet altijd een aangenaam gevoel voor hen.”
Voorzitter Dirk Van Buren (72) werkt al elf jaar als vrijwilliger bij De Doorgang. Hij kwam in contact met de vereniging via vrienden die al actief waren. “Ze hadden iemand nodig die vlot met de computer kan werken. Zo verzorg ik naast de praktische werking ook de administratie”, zegt Dirk. “Van zodra ik op pensioen ging, besloot ik het vrijwilligerswerk op te nemen bij De Doorgang.”
“Er werken hier 25 vrijwilligers, maar de helft is tijdelijk niet meer actief sinds de uitbraak van de epidemie. Veel van onze vrijwilligers behoren gezien hun leeftijd tot de risicogroepen, en we moeten er ook voor zorgen dat we niet met te veel mensen tegelijk in het magazijn aanwezig zijn. Met een beperkte kern van tien zorgen we ervoor dat we de voedselpakketten kunnen blijven voorzien. Nu doen we dat elke derde woensdag van de maand. In normale tijden zijn er twee bedelingen per maand. We maken dus dat de mensen een goed gevuld pakket mee naar huis kunnen nemen.”
“De mensen zijn nu veel zichtbaarder. Voor hen niet aangenaam”
Ook het verdelen van de pakketten onderging een organisatorische metamorfose. “Normaal kunnen de mensen in de ontvangstruimte iets drinken terwijl ze wachten. Daarna kunnen ze dan in de winkel om de producten te kiezen. Dat is nu niet mogelijk. Nu plaatsen we de producten in karren buiten aan de ingang. De medewerkers delen het aantal producten uit volgens de gezinsgrootte.”
“We kunnen niet anders dan de mensen buiten te bedienen. Dat is niet altijd even eenvoudig. Vroeger waren er ook al wachtrijen, maar omdat we de mensen konden binnenlaten, viel dat niet op. Nu staan de rijen tot buiten op straat en is de zichtbaarheid veel groter, wat niet altijd een even aangenaam gevoel is voor hen.”
Schenkingen en resten
De Voedselbanken zijn een nationale organisatie. “Over heel België zijn er ophaalpunten. Wij halen onze producten in grote massa op in Kuurne. Heel wat producten zijn geschonken door de Europese Gemeenschap en overschotten van fabrikanten. Maar ook van de lokale winkels en scholen krijgen we steun. Met het sponsorgeld kunnen we verse groenten en fruit kopen. Al het overige voedsel bestaat uit droge voeding, conserven en diepvriesproducten.”
Dirk merkt in Tielt geen toename van het aantal behoeftigen door corona. “Het aantal mensen die recht hebben op een voedselpakket is ongeveer hetzelfde gebleven. We voorzien pakketten voor zo’n 110 gezinnen in Groot-Tielt, Dentergem en Wingene. Het OCMW doet vooral de screening van de gezinnen en bepaalt wie in aanmerking komt voor een voedselpakket. Ook Kind en Gezin en organisaties zoals Familiehulp geven ons namen door.”
Robert Vermeersch (75) is al meer dan twintig jaar vrijwilliger bij De Doorgang. “Mensen zullen me beter kennen van toen ik nog actief was als brandweerman. Ik help hier als magazijnier. Ik sorteer de producten, zodat de mensen verschillende producenten kunnen kiezen. Het is hier aangenaam werken als vrijwilliger.” (TV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier