Ook Surfschool in Oostduinkerke is weer open

Sofie Dobbelaere is tevreden dat ze weer enkele surfers kan blij maken met de privélessen. "Daar hebben we heel erg naar verlangd!". © WVH
Redactie KW

Sofie Dobbelaere (40) zou deze zomer het twintigste seizoen van de Surfschool vieren. De omstandigheden waren gunstig en de groene vlag hing uit, want ook voor de groepsactiviteiten van Shorebreak kwamen de aanvragen dit voorjaar vlot binnen. Tot corona daar een stokje voor stak. “Voor de zomerkampen is er nog geen duidelijkheid, maar de verhuur en de privélessen starten we voorzichtig weer op“, zegt de zaakvoerster.

Het is zichtbaar wat wennen wanneer Sofie Dobbelaere voor het eerst sinds lange tijd weer in de Surfschool aan het strand van Sint-André komt. Het is er akelig stil, terwijl hier op topdagen honderd mensen kunnen rondhangen. “Dit is ‘mijn schiereilandje’, waar er altijd een relaxte vakantiesfeer is. Ik heb dan wel al ontsmettingsproducten ingeslagen en pictogrammen uitgehangen, maar ik heb hier nog geen coronamind zoals ik die thuis wel heb“, bekent ze.

Geen mondmaskers op zee

Nochtans zal ze snel de klik moeten maken. “Vanaf vandaag kun je hier weer surfplanken en kayaks huren en geven we ook privélessen. We doen dat rustig aan: enkel op reservatie en met een vijftal cursisten per lesgever. Alleen de toiletten zijn open; de kleedkamers en de douches niet. We hebben alle surfplanken ook genummerd, zodat we kunnen bijhouden welk materiaal we na gebruik ‘in quarantaine’ moeten leggen.”

Deze namiddag komen er al enkele meisjes suppen. Hoe zit het met de maatregelen op zee? “We vragen sowieso altijd om afstand te houden, opdat je niet met je hoofd op iemands plank zou vallen. Social distancing vormt hier dus geen enkel probleem. Die mondmaskers zijn een ander verhaal. We willen alles uittesten en we vragen ook feedback van de klanten, maar eerlijk gezegd zie ik dat toch niet gebeuren. Val je in het water, dan is je masker kletsnat. Als moni moet je bovendien goed verstaanbaar blijven. Liever afstand en geen mondmaskers dan omgekeerd”, stelt de zaakvoerster.

Groepsactiviteiten

Sinds 2006 is ook Shorebreak hier ondergebracht, waarmee Sofie en haar partner Dieter Roussel groepsactiviteiten aanbieden voor onder meer teambuildings, sportclubs en vrijgezellenfeestjes. “De Surfschool is dan wel onze core business, maar Shorebreak brengt het meeste geld in het laatje. Sinds de start van de lockdown heb ik echter alleen maar creditnota’s opgemaakt en voorschotten moeten terugstorten“, sakkert ze.

Sofie onderneemt echter niet alleen met het verstand, maar ook met het hart. “Die cijfers zijn niet het enige wat telt. Mochten we constant denken aan die teambuilding die nu niet doorgaat, of aan hoe goed de bar zou hebben gedraaid met het mooie weer, dan worden we gek. We zijn al lang tevreden dat we nu weer enkele surfers kunnen blij maken met de privélessen. Daar hebben we heel erg naar verlangd!”, klinkt het.

Voor de groepen is er nog geen duidelijkheid, al hoopt Sofie wel dat de zomerkampen kunnen doorgaan. “Daar bereiden we ons nu op voor. Het wordt niet makkelijk om bijvoorbeeld altijd in bubbels te werken, maar in ieder geval kun je nergens beter zitten dan hier, in de buitenlucht. Ook voor de Surfschool kan het alsnog een goeie vakantie worden, voor wie toe is aan een nieuwe hobby of op zoek moet naar ontspanningsmogelijkheden in eigen land. En als ook dat zomerseizoen in het water valt, dan denken we na over een winteraanbod. Waarom geen teambuilding aan zee tijdens de wintermaanden?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier